x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă "Familişti" autentici

"Familişti" autentici

13 Dec 2007   •   00:00

Elefanţii recunosc şi localizează poziţiile membrilor familiei in turmă cu ajutorul mirosului, relatează cotidianul britanic The Times.

Elefanţii recunosc şi localizează poziţiile membrilor familiei in turmă cu ajutorul mirosului, relatează cotidianul britanic The Times. Studiul, efectuat in Kenya de către o echipă de cercetători americani, arată că elefanţii, deşi au o privire slabă, posedă o memorie bine dezvoltată, fiind capabili să reţină locul a aproximativ 30 de pachiderme din grupul lor, "inregistrănd" mirosul de urină lăsat de aceştia in timp ce turma se deplasează.

Oamenii de ştiinţă au prezentat elefanţilor mostre de urină colectate de la alte exemplare, elefanţii fiind surprinşi atunci cănd au intălnit un miros al unui alt elefant, pe care il ştiau in spatele lor in turmă, sau cănd au recunoscut un miros ce aparţinea unui alt membru al familiei care nu se afla in grup, ci la o distanţă foarte mare de ei. "Elefanţii ştiu dacă un membru al familiei se află in grup sau dacă este in faţa sau in spatele lor. Ar fi o adevărată provocare pentru fiecare dintre noi, dacă vorbim de 20 - 30 de indivizi", spune coautorul studiului, profesorul Richard Byrne de la Universitatea din St Andrews, SUA. (A.C.T.)

Dinozaur păstrat intact in piatră, o comoară nesperată pentru paleontology

O mumie de dinozaur a fost descoperită in Dakota de Nord, SUA, ea avănd conservate majoritatea ţesuturilor, piele, muşchi şi tendoane intacte, relatează BBC. Dinozaurul a trăit acum 67 de milioane de ani şi face parte din specia hadrozaurilor cioc-de-raţă. Conform cercetătorilor de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, această descoperire face posibilă estimarea faptului că membrii acestei specii de dinozaur aveau o masă musculară mult mai mare decăt se credea pănă acum, ceea ce ii poate incadra intr-o categorie mai puternică de prădători, precum T-Rex. "Există profunzime şi structură a pielii. Este absolut incredibil căt de multe detalii pot fi găsite", a spus paleontologul dr Phillip Manning, de Universitatea din Manchester. Dinozaurul a fost mumificat in piatră, conservăndu-se aproape perfect faţă de alte exemplare descoperite pănă acum. Reptila nu are totuşi cavitatea toracică, acest lucru sugerănd faptul că a fost devorat parţial de către prădători inainte de se produce ciudata conservare.

Noi specii

Omenii de ştiinţă au anunţat descoperirea a noi populaţii de specii in rezervaţia Atewa din Ghana, Africa, precum şi prezenţa in această zonă a numeroase specii considerate rare sau pe cale de dispariţie, relatează Science Daily. Printre acestea se regăsesc 22 de specii de mamifere, 6 de primate, o specie de broaşte, 17 tipuri de fluturi şi 6 exemplare de păsări, toate considerate in pericol de dispariţie. Alte nouă specii sunt considerate noi - un păianjean a cărui genealogie incepe din perioada dinozaurilor şi opt specii de insecte din subclasa de ortoptere Tettigonioidea. "Atewa este unul dintre cele mai importante şi sănătoase ecosisteme din vestul Africii, fiind cea mai insemnată zonă a Ghanei", a spus cercetătoarea Leeane Alonso, din partea organizaţiei Conservation International.

Triluri pe CD

British Library a compilat pe CDÂ trilurile a 127 de păsări rare din Madagascar, anunţă BBC. Printre sunetele neobişnuite se pot auzi cele răpăite ale becatelor, cele stridente ale cucului Coua ruficeps, precum şi duetele unor păsări specifice zonei. Insula este cunoscută pentru numărul mare de specii unice care trăiesc aici, printre care şi lemurii, dar datorită defrişărilor masive şi distrugerii habitatelor multe dintre animale sunt considerate pe cale de dispariţie.

Cadouri pentru favoruri

Delfinii işi atrag partenerele oferindu-le rădăcini, scrie NewScientist. Acest comportament este asemănător doar celui al oamenilor şi cimpanzeilor, susţin cercetătorii. "Este foarte neobişnuit faptul că există colegi de-ai mei care au privit foarte sceptic ipoteza mea, dar acum dovezile sunt foarte clare", spune cercetătorul Tony Martin, de la Centrul Britanic de Cercetare a Antarcticii, din Cambridge, Marea Britanie. Oamenii de ştiinţă au studiat 6.026 de grupuri de delfini timp de trei ani.Â

Memorie mai bună

Cimpanzeii intrec fiinţele umane la abilitatea de a memora diverse lucruri, relatează The Telegraph. Studiul, efectuat de cercetători japonezi, arată că tinerele mamifere au o memorie fotografică ieşită din comun, concluzia venind in urma testelor ce implicau secvenţe de numere care trebuiau rearanjate după o ordine iniţială. "Incă este subestimată capacitatea intelectuală a cimpanzeilor", a spus cercetătorul şef Tetsuro Matsuzawa de la Universitatea din Kyoto.

×
Subiecte în articol: natura specii