x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Fenomen îngrijorător în Antartica. Vegetația se extinde pe continentul înghețat

Fenomen îngrijorător în Antartica. Vegetația se extinde pe continentul înghețat

de Redacția Jurnalul    |    09 Oct 2024   •   18:30
Fenomen îngrijorător în Antartica. Vegetația se extinde pe continentul înghețat
Sursa foto: Hepta

Antartica începe să înverzească, fapt ce naște îngrijorare în rândul oamenilor de știință.

Un studiu recent, realizat de cercetători de la Universitățile din Exeter și Hertfordshire, arată că Antarctica a început să se înverzească, potrivit Daily Mail, citat de useit.ro.

Acest fenomen ar fi provocat de încălzirea globală și poate schimba semnificativ mediul de pe continent. 

Analiza experților a scos la iveală faptul că acoperirea vegetației cu gheață pe Peninsula Antarctică s-a redus de peste 10 ori în ultimii 40 de ani. Aceasta se topește și lasă loc florei să se dezvolte, ceea ce ar pune în pericol echilibrul de pe acest continent. 

„Rezultatele noastre duc la îngrijorări importante despre viitorul mediului din Peninsula Antarctică și despre întregul continent,” spune dr. Thomas Roland, conducătorul studiului. 

Antartica devine verde

Analizele precedente au arătat că, la fel ca multe regiuni polare, Antarctica se încălzește mai repede decât media globală. În noua cercetare, experții au avrut să înțeleagă cum se înverzește zona, ca răspuns la încălzirea globală. 

Echipa a analizat imagini prin satelit surprinse în ultimele patru decenii. În 1986, imaginile arătau doar un kilometru pătrat din arie acoperit de vegetație. Până în 2021, această zonă s-a extins la aproape 12 kilometri pătrați. 

Antarctica devine mai verde, dar dr. Roland susține că imaginile nu sunt suficiente pentru a analiza situația.

„Din păcate, avem imagini cu rezoluție ridicată doar din 2013 și 2016,” explică dr. Roland. „În timp ce creșterea vegetației, pe care am observat-o în această fereastră restrânsă, se potrivește cu tendința generală de înverzire (1986 – 2021), diferența vizuală nu este atât de remarcabilă!” 

„În schimb, o singură imagine de satelit, cu o rezoluție mai scăzută, pe care am folosit-o pentru studiul principal (unde avem sute de imagini din perioada de 35 de ani), nu are o calitate îndeajuns de bună pentru a avea impactul necesar,” a continuat dr. Roland.

În pofida acestor limitări, experții au concluzionat că Antarctica devine verde într-un ritm din ce în ce mai accelerat. Acesta a crescut cu peste 30% în ultimii ani, în perioada 2016 – 2021. În comparație cu întreaga perioadă de studiu 1986 - 2021. 

Vegetația se extinde cu circa 400.000 de metri pătrați pe an în această perioadă. 

„Plantele pe care le găsim în Peninsula Antarctică – mai ales mușchi – cresc în unele dintre cele mai extreme condiții de pe Pământ,” a continuat dr. Roland. „Mediul e în continuare dominat de zăpadă, gheață și rocă, cu doar o fracțiune colonizată de floră. Dar acea fracțiune minusculă a crescut semnificativ. Ceea ce arată că și această zonă vastă și izolată este afectată de schimbarea climatică antropogenă.”

 

×