x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Foametea tăcută

Foametea tăcută

de Anca Aldea    |    17 Apr 2008   •   00:00

Din India pînă în Africa, din Coreea de Nord pînă în Pakistan, din Europa pînă în Statele Unite preţul ridicat la cereale, lipsa fertilizatorilor şi costurile tot mai ridicate la energia electrică sunt semnele unei crize mondiale, o foamete globală care afectează milioane de oameni.

 

“Creşterea continuă a preţurilor la alimente va declanşa proteste şi pune în pericol stabilitatea politică în lume”, avertizează Sir John Holmes, subsecretar general pentru Afaceri Umanitare. Oficialul ONU a făcut aceste declaraţii săptămîna trecută, în contextul unor proteste ample desfăşurate în Egipt faţă de dublarea, într-un singur an, a preţurilor la produsele de bază. “Implicaţiile crizei alimentelor asupra securităţii nu trebuie subestimate, atîta vreme cît manifestaţii ca aceasta se întîmplă deja în lume”, a spus Holmes, apreciind că lipsa alimentelor şi scumpirea carburanţilor la nivel mondial vor accentua efectele încălzirii globale. 

Potrivit ONU, preţurile globale la alimente au crescut în ultimul an cu 35 de procente, iar în ultimii şase ani cu 65%. Un raport al Departamentului pentru Agricultură din cadrul ONU arăta în 2007 că preţurile la lactate au crescut cu 80%, iar cele la cereale cu 42%. “Aceasta este noua faţă a foametei”, este de părere Josetta Sheeran, director al Programului Mondial pentru Alimentaţie. De altfel, ONU a cerut suplimentarea urgentă cu 500 de milioane de dolari a ajutoarelor alimentare destinate celor aproximativ 73 de milioane de oameni din ţările aflate în dificultate. Este vorba de Thailanda, de Egipt, de Senegal, de Camerun, de Maroc, de Mexic, de Argentina, de Kazahstan sau de China, de India şi Vietnam.

 

UN TABLOU SUMBRU. Oamenii sunt neliniştiţi. Şi pe drept cuvînt. În Thailanda, fermierii dorm pe plantaţii de teamă ca hoţii să nu le fure orezul. Agricultorii îl păzesc cu străşnicie, pentru că ştiu că pot obţine pe tonă 600 de dolari. În Egipt, patru oameni şi-au pierdut viaţa în timpul unor proteste. Manifestaţii similare au avut loc şi în Maroc, Senegal, Camerun, Burkina Faso. Peste ocean, în Mexic, guvernul încearcă să dea frîu liber organismelor modificate genetic pentru a permite fermierilor să poată deveni competitivi în raport cu cei din Statele Unite. Argentina, Kazakhstan şi China au impus restricţii pentru limitarea exporturilor de cereale, într-o încercare disperată de a le oferi locuitorilor acestei ţări suficientă hrană. Doi exportatori uriaşi de orez – Vietnam şi India – au anunţat, de asemenea, restricţii pentru vînzările, în afara graniţelor lor, ale acestui produs.

Indonezia a fost şi ea zguduită de manifestaţii, iar presa naţională a raportat mai multe morţi din cauza foametei. În ţara vecină – Filipine – lanţurile de fast-food-uri nu mai vînd orez decît la porţii foarte mici. În India, milioane de oameni se află în prag de inaniţie din cauza unei invazii de şobolani care au distrus culturile de orez şi porumb. În nord, în Bangladesh, foametea face deja ravagii.

 

ROMÂNIA, UN EXEMPLU. Efectele crizei se resimt din plin şi în România. Fondul Monetar Internaţional a avertizat la sfîrşitul săptămânii trecute că scumpirea alimentelor la produsele alimentare la nivel mondial va avea un efect moderat asupra balanţei comerciale a României, pierderile fiind estimate la mai puţin de 800 de milioane de euro, respectiv sub 1% din Produsul Intern Brut din 2005. La nivel individual, efectele vor şi resimţite direct de populaţie. De altfel, din cauza stocurilor scăzute de grîu, pîinea se va scumpi în perioada aceasta.

×
Subiecte în articol: eco