x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Fotografie inedită

Fotografie inedită

29 Noi 2008   •   00:00

După un an de cercetări amănunţite ale datelor furnizate de telescopul Gemini North, savanţii canadieni, americani şi britanici au reuşit să fotografieze în infraroşu o familie de cel puţin trei planete aflate în jurul unei stele normale. Este o premieră în lumea ştiinţei, spun cercetătorii. "Fiecare planetă extrasolară descoperită până acum era un punct pe un grafic.





Acestea sunt primele fotografii cu un întreg sistem de planete", spune astrofizicianul Bruce Macintosh, de la Lawrence Livermore Laboratory. Pentru a ajunge la această performanţă, astronomii au folosit două instrumente ultrasofisticate: telescopul Gemini North şi Observatorul W.M. Keck de pe Mauna Kea. Potrivit oamenilor de ştiinţă, sistemul planetar, foarte asemănător cu sistemul nostru solar, orbitează în jurul stelei HR 8799, un corp ceresc relativ tânăr, înconjurat de praf şi gaze, care se află la o distanţă de aproximativ 130 de ani lumină depărtare de Terra şi a cărui mărime este de circa 1,5 ori mai mare decât Soarele nostru. Cele trei planete din jurul stelei au masa de 7-10 ori mai mare decât cea a lui Jupiter.



GHEŢARI ASCUNŞI SUB SCOARŢA PLANETEI MARTE
Câţiva gheţari subterani, de dimensiuni mari, au fost descoperiţi pe Marte la latitudini inferioare celor la care se aşteptau specialiştii. Informaţia a fost dată publicităţii de NASA, în urma datelor furnizate de sonda americană Mars Reconnaissance Orbiter şi analizate la sol, informează revista Science, preluată de AFP. Până în prezent, oamenii de ştiinţă nu au descoperit vaste întinderi de gheaţă decât la polul nord al Planetei Marte, scrie AFP, citată de Mediafax. "Împreună, aceşti gheţari reprezintă probabil cel mai mare rezervor de apă îngheţată în afară de calota glaciară arctică", a declarat geofizicianul John Holt, de la Universitatea din Texas (SUA), principalul autor al studiului publicat în Science. "Unul dintre gheţari are o suprafaţă de trei ori mai mare decât cea a oraşului Los Angeles, iar pe alocuri are o grosime de aproximativ 800 de metri", a adăugat Holt. Descoperirea acestor rezervoare de apă îngheţată pe Marte reprezintă un semnal încurajator pentru specialiştii care se află în căutarea formelor de viaţă sau a factorilor care favorizează existenţa vieţii în afara Terrei.

A 118-A IEŞIRE ÎN SPAŢIU

Doi astronauţi ai echipajului navetei spaţiale Endeavour au finalizat cu succes ultima lor ieşire în spaţiu, a patra din cadrul misiunii, după ce au efectuat toate verificările şi reparaţiile programate, informează AFP, citat de Mediafax. Misiunea de ieşire pe orbită a celor doi – Steve Bowen şi Shane Kimbrough – a durat şase ore şi şapte minute, cu 23 de minute mai puţin decât era prevăzut în programul iniţial. În această perioadă, astronauţii au terminat de curăţat, de lubrifiat şi de înlocuit 11 dintre cei 12 rulmenţi cu bile din sistemul de rotaţie al uneia dintre cele trei antene-duble solare, care era blocat. Bowsen şi Kimbrough au instalat, totodată, o cameră video pe traversa Staţiei şi o antenă GPS pe modulul japonez Kibo. Aceasta este cea de-a 118-a ieşire în spaţiu a astronauţilor Staţiei Spaţiale Internaţionale. Asamblarea întregii platforme orbitale ISS va fi finalizată la jumătatea lui 2010.

APĂ POTABILĂ DIN URINĂ
După câteva încercări eşuate, astronauţii americani au reuşit să transforme urina în... apă potabilă. Crearea unui astfel de echipament (aflat deja în dotarea Staţiei Spaţiale Internaţionale) a fost necesară în măsura în care echipajul ISS se va dubla în viitorul apropiat, au anunţat cercetătorii americani citaţi de presa americană. Timp de cinci zile, astronauţii de pe ISS au încercat, fără succes, folosirea eficientă a sistemului, dar acesta se întrerupea de fiecare dată cu mult înaintea celor patru ore necesare transformării urinei în apă.

BETA PICTORIS, ORBITATĂ DE O PLANETĂ?
Astronomii francezi cred că au reuşit să fotografieze o exoplanetă uriaşă care orbitează în jurul stelei Beta Pictoris, aflată la circa 70 de ani lumină depărtare de Terra, în constelaţia Pictor, informează site-ul Space.com. Echipa de astronomi susţine că a descoperit această planetă cu ajutorul telescopului ultraperformant aflat în dotarea Observatorului European Sudic (ESO). Beta Pictoris este o stea de mărimi reduse, înconjurată de un inel de praf. Planeta care ar fi fost descoperită de cercetătorii francezi are o masă de aproximativ opt ori mai mare decât cea a lui Jupiter.

CRIZA ECONOMICĂ AR PUTEA AFECTA ISS
Statele europene nu au reuşit să cadă de acord asupra finanţării Staţiei Spaţiale Internaţionale. În cadrul unei reuniuni desfăşurate marţi, membrii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) ar fi trebuit să stabilească felul în care fiecare dintre aceştia urmează să participe cu fonduri la necesarul de 10,4 miliarde de euro pentru acoperirea cheltuielilor spaţiale. Miniştrii Ştiinţei din 18 ţări membre ESA şi Canada, care se reunesc la fiecare trei ani, au fost însă prinşi pe picior greşit din cauza crizei economice care zguduie întreaga planetă, comentează presa europeană.

×
Subiecte în articol: special