Daca aveti ocazia sa calatoriti la tropice, nu scapati ocazia de a gusta din minunatul fruct de paine, rodul copacului cu acelasi nume, supranumit 'mama padurii'. Avand dimensiunea unei mingi de fotbal, fructul cu miros placut abunda in substante nutritive – are sapte vitamine si noua minerale, fiind recomandat nu numai pentru prevenirea si tratarea unor afectiuni, cat si pentru necesarul zilnic de energie al organsimului.
Acizii sai grasi ajuta la cresterea parului, la sanatatea pielii, la reglarea metabolismului si la intretinerea sistemului osos. Pe de alta parte, fiind bogat in fibre, acest fruct este considerat unul dintre cele mai bune 'arme' de aparare impotriva asa-numitului colesterol 'rau' (LDL). Este recomandat consumul acestui fruct in afectiunile de inima, de diabet, de cancer de colon, precum si pentru controlarea tensiunii arteriale si a astmului.
Denumirea stiintifica – Artocarpus altilis – provine din limba greaca: 'artos' insemnand 'paine', iar 'karpos' – 'fruct'. La maturitate are gustul si consistenta painii abia scoase din cuptor si se poate consuma copt, fiert, prajit sau fript. Semintele din interiorul fructului sunt si ele valorificate. Fierte si pasate sau doar prajite, se pot servi cu sare inainte de masa. Fructul de paine poate fi pus la uscat, apoi pisat si facut faina. Locuitorii de la tropice prefera acest praf alb fainii din cereale. Si florile copacului sunt folosite, mai ales de cei care au probleme serioase cu durerile de dinti. Genul acestui arbore (Artocarpus) este format din aproximativ 60 de specii de copaci tropicali vesnic verzi din familia Moraceae, arborele de paine fiind strans legat de celebrul smochin.
Bucatarii de la tropice isi incurajeaza clientii sa guste din preparatele obtinute din fructele de paine. Incercarea de a-si promova mancarurile da, de multe ori, rateuri pentru ca, asa cum marturisesc localnicii, ele nu sunt neaparat gustoase, dar sunt sanatoase.