x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Frumuseţea, obstacol la angajare

Frumuseţea, obstacol la angajare

de Radu Popa    |    20 Aug 2010   •   00:00
Frumuseţea, obstacol la angajare

Psihologii americani au ajuns recent la o concluzie paradoxală: femeile frumoase sunt respinse în mod constant când vor să obţină anumite slujbe.

5878-129526-24_27tvmar47.jpgCercetătorii Universităţii Coloardo au descoperit faptul că reprezentantele sexului frumos care au un corp demn de invidiat au foarte puţine şanse de a fi angajate în posturi considerate, prin excelenţă, demne de a fi ocupate doar de bărbaţi: supraveghetor de şantier, paznic de închisoare, comerciant de autoturisme sau şofer de TIR. Pe de altă parte însă, femeile atrăgătoare le pot devansa pe cele mai puţin înzestrate de "mama natură" la ocuparea unor posturi destinate, în mod "tradiţional", urmaşelor Evei.

TIPIC MASCULIN
În cazul "sexului tare", frumuseţea nu pare un obstacol pentru obţinerea unui loc de muncă, ci, dimpotrivă, poate constitui un important avantaj. Indivizii arătoşi îşi elimină, aproape întotdeauna, concurenţii mai puţin dotaţi fizic în cursa pentru ocuparea unui post, indiferent dacă acesta pare destinat, aproape exclusiv, bărbaţilor sau femeilor. În urma unui recent studiu, condus de profesoara Stefanie Johnson de la Denver Business School, din cadrul instituţiei de învăţământ menţionate, subiecţii au fost rugaţi să aplice pentru diferite posturi, de la vânzător de lenjerie la şofer de TIR, însoţindu-şi cererea de o fotografie proprie care li se părea că s-ar potrivi cel mai bine postului dorit. Iniţiatorii studiului au primit 55 poze de bărbaţi şi 55 poze de femei şi lista posturilor care urmau să fie "ocupate". În cazul anumitor locuri de muncă precum directori de firmă de securitate, comercianţi de tehnologie hardware, paznici de închisoare sau şofer de TIR, femeile frumoase au fost complet ignorate, chiar dacă aspectul fizic nu era considerat relevant pentru ocuparea posturilor respective. Chiar şi pentru posturi pentru care înfăţişarea unei persoane pare a avea un rol hotărâtor, precum cea de comerciant de autoturisme, aplicaţiile femeilor frumoase au fost respinse. Ele au fost îndrumate, mai degrabă, să solicite ocuparea unor posturi precum cel de recepţioneră sau secretară.

STEREOTIPURI
În cadrul unui alt studiu, participanţilor le-au fost oferite CV-urile unor persoane care căutau un loc de muncă însoţite de fotografiile solicitanţilor. Şi acum, fenomenul descris anterior s-a repetat: femeile frumoase au fost ignorate în majoritatea cazurilor pentru ocuparea posturilor importante. Autorii studiului i-au atenţionat pe angajatorii care s-au lăsat influenţaţi de unele stereotipuri şi de aspectul fizic al solicitanţilor, îndemnându-i să analizeze mai atent calităţile profesionale ale acestora. Paradoxal însă, chiar şi în aceste condiţii, femeile frumoase au ratat multe ocazii. Dar, ca o compensare, în cazul în care sunt angajate, acestea au şanse sporite de a primi salarii consistente, de a obţine calificative superioare la evaluările profesionale. De asemenea, femeile atrăgătoare au şanse sporite de a fi admise în instituţiile de învăţământ superior, de a obţine sprijin pentru numirea sau alegerea în funcţii publice şi de a obţine decizii favorabile în cazul participării la procese.

×
Subiecte în articol: stiinta