MARIMEA CONTEAZA. Timp de doua zile, cercetatorii Universitatii Utah din Salt Lake City, au monitorizat clientii unui restaurant italienesc, in intervalul in care acestia au consumat doua dejunuri si doua cine. Unul dintre initiatorii studiului si doi dintre asistentii sai, transformati in "ospatari ad-hoc", au "orientat" fie furculite mici, fie furculite mari, spre clientii aflatii la anumite mese. Distribuirea furculitelor, in functie de dimensiuni, a fost schimbata la fiecare servire a mesei, iar platourile cu mancare comandate de clienti, umplute cu varf, au fost cantarite cu ajutorul unui cantar alimentar inainte de a fi duse celor ce le comandasera. Dupa ce farfuriile au fost aduse, din nou, in bucatarie, fie goale, fie cu resturi de mancare ce urmau sa fie impachetate si luate acasa, au fost cantarite inca o data. Masuratorile au aratat ca, atunci cand cantitatea de mancare servita a fost mai mare, clientii care au folosit furculite mici au consumat portii sensibil mai mari fata de cei care au apelat la furculite mari. Explicatia ar putea fi ca subiectii incercau senzatia ca nu consumau suficient din mancarea pe care o aveau in farfurie atunci cand foloseau furculitele mici si, prin urmare, nu isi puteau astampara foamea. Senzatia fiziologica de satietate se producea cu o anumita intarziere. In lipsa acesteia, clientii isi concentrau atentia asupra bucatilor de mancare in care ar fi putut infige dintii furculitei pentru a consuma o cantitate suficienta de alimente.
PARADOX. Pe de alta parte, initiatorii studiului au remarcat ca atunci cand clientilor le erau oferite farfurii cu portii mici de mancare, dimensiunile furculitei nu contau pentru cantitatile de alimente consumate. Fenomenul ar putea fi explicat prin faptul ca portiile reduse permiteau subiectilor sa evalueze mai bine cantitatea de alimente consumate fara a mai simti instalarea unei senzatii acute de foame. Specialistii sunt de parere ca oamenii nu poseda in interiorul organismului "senzori specializati" care sa le indice cantitatea de mancare pe care trebuie sa o consume la o masa. Astfel incat, ei sunt nevoiti sa apeleze la o serie de "repere exterioare", ca de exemplu, marimea furculitei, pentru a estima cantitatea de alimente pe care trebuie sa o consume. (Radu Popa)
Citește pe Antena3.ro