x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Furtună rară pe Saturn

Furtună rară pe Saturn

08 Iul 2011   •   12:49
Furtună rară pe Saturn

O furtuna ravaseste planeta Saturn de mai multe luni, insa recent ea a devenit extrem de puternica, sustin specialistii Agentiei Spatiale Americane (NASA). Cercetatorii au analizat informatiile transmise, in perioada decembrie 2010-februarie 2011, de sonda Cassini – care a observat furtuna inca de la sfarsitul anului trecut – si au conchis ca intreaga planeta, a carei suprafata de este de circa opt ori mai mare fata de cea a Terrei, este maturata, cu violenta, de vanturi si ploi uriase.

Furtuna 's-a nascut' in emisfera nordica a planetei, la inceputul primaverii saturniene, si in cateva zile s-a intins pe intregul gigant gazos, determinandu-i pe cercetatori sa observe raritatea fenomenului, se arata pe site-ul NASA.

'Planeta Saturn nu este ca Terra sau ca Jupiter, unde furtunile sunt suficient de dese. Vremea pe Saturn este linistita ani de-a randul si, dintr-o data, totul parca explodeaza, fenomele climatice devenind extrem de violente', a declarat, pentru site-ul NASA, meteorologul Andrew Ingersoll, de la Institutul de Tehnologie din Pasadena, California. El adauga faptul ca furtuna observata zilele acestea este foarte rara, generand cel putin zece fulgere pe secunda. Fulgere de 10.000 de ori mai puternice fata de cele produse pe Terra, potrivit revistei Nature.

×