Cercetătorii britanici susţin că au tradus sensul gesturilor pe care cimpanzeii sălbatici le folosesc pentru a comunica, conform unui studiu publicat în revista Current Biology, relatează vineri BBC.
Ei au descoperit că cimpanzeii sălbatici comunică 19 mesaje specifice unii către alţii, utilizând un "lexicon" de 66 de gesturi.
Oamenii de ştiinţă au făcut aceste descoperiri urmărind şi filmând comunităţi de cimpanzei din Uganda şi examinând mai mult de 5.000 de astfel de schimburi de mesaje.
Dr. Catherine Hobaiter de la Universitatea din St Andrews, care a condus cercetarea, a declarat că aceasta a fost singura formă de comunicare intenţionată înregistrată în regnul animal.
Numai oamenii şi cimpanzeii, a spus ea, au un sistem de comunicare în care trimit în mod deliberat mesaje de la un individ la altul.
Deşi cercetările anterioare au arătat că maimuţele pot înţelege informaţii complexe din semnele altui individ, animalele nu par să-şi folosească vocile în mod intenţionat pentru a comunica mesaje.
Ne lipsesc încă o mulţime de informaţii conţinute în gesturile şi acţiunile lor, a spus dr. Susanne Shultz, de la Universitatea din Manchester, citată de BBC.
Unele dintre gesturile cimpanzeilor sunt lipsite de ambiguitate fiind folosite în mod constant pentru a transmite un singur sens.
Ruperea frunzelor cu buzele de pe o ramură cu muşcături mici, de exemplu, este folosită doar pentru a obţine atenţie sexuală.
Deşi multe sunt foarte subtile, unele din imaginile capturate de cercetători arată foarte clar ce au intenţionat cimpanzeii să transmită. Multe alte gesturi par să fie însă ambigue.
Dr. Susanne Shultz, biolog evoluţionist la Universitatea din Manchester, a declarat că studiul este lăudabil pentru încercarea de a umple golurile din cunoştinţele despre evoluţia limbajului uman. Dar, ea consideră că rezultatele au fost totuşi "un pic dezamăgitoare".
"Caracterul vag al sensurilor pe care le au gesturile lor sugerează fie că cimpanzeii au prea puţin de comunicat, fie că nouă ne lipsesc încă o mulţime de informaţii conţinute în gesturile şi acţiunile lor", a spus Shultz, adăugând că "înţelesurile par să nu meargă dincolo de ceea ce alte animale mai puţin sofisticate transmit prin comunicarea non-verbală".
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că un mesaj poate fi comunicat prin mai multe gesturi, ori că un gest are mai multe semnificaţii.
Câteva gesturi şi semnificaţiile lor:
"Încetează" se comunică apucând alt cimpanzeu, punând mâna pe el cu o mişcare de sus în jos, lovind alt cimpanzeu din apropiere, făcând roata sau bătând din ambele membre inferioare.
"Pleacă" se comunică fluturând braţul, printr-o săritură, lovind sau împingând un obiect de pe jos sau lovind un obiect.
"Atinge-mă" se comunică prin frecarea fundului, fluturarea ambelor membre superioare sau prin muşcarea uşoară a cimpanzeului vizat.
"Dă-mi un obiect" se comunică prin ridicarea braţului sau lovirea propriei guri.
"Urmează-mă" se comunică printr-o săritură, prin lovirea unui obiect cu alt obiect sau prin aruncarea unui obiect.
"Vino mai apoape" se comunică cu acelaşi gest al braţului sau al capului folosit de oameni. De asemenea, prin lovirea unui obiect cu alt obiect.
"Doresc atenţie sexuală, flirt" se comunică prin ciugulirea cu buzele a frunzelor de pe o ramură, prin mişcarea uşoară a unor obiecte de la sol, bătând ritmic pământul cu membrele.
"Urcă-te în spatele meu" se comunică prin arătarea tălpilor.
"Curăţă-mi blana" se comunică prin scărpinări ostentative.
"Vreau să mă urc în spatele tău" se comunică întinzând ambele braţe.
"Vino cu mine" (gest făcut de mamă către pui) se comunică printr-o scărpinare ostentativă sau prin împungerea puiului cu un deget.