x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă GPS pentru astronauţi

GPS pentru astronauţi

26 Iul 2008   •   00:00

La întoarcerea pe Lună, programată pentru anul 2020, astronauţii Agenţiei Spaţiale Americane (NASA) vor putea beneficia de un sistem de navigaţie performant, asemănător sistemului de poziţionare globală (GPS) utilizat pe Pămînt, scrie Science Daily.



La întoarcerea pe Lună, programată pentru anul 2020, astronauţii Agenţiei Spaţiale Americane (NASA) vor putea beneficia de un sistem de navigaţie performant, asemănător sistemului de poziţionare globală (GPS) utilizat pe Pămînt, scrie Science Daily. Echipa condusă de cercetătorul Ron Li, profesor de geodezie la Universitatea publică din Ohio, a primit 1,2 milioane de dolari de la NASA pentru a construi, pe parcursul următorilor trei ani, un sistem performant de orientare, bazat pe semnale transmise de senzori de lumină şi de camere de filmat. "Sperăm să determinăm o orientare mai uşoară şi, de asemenea, să protejăm sănătatea astronauţilor prin evitarea stresului de a se rătăci", a spus profesorul Li, exemplificînd situaţii din trecutul explorărilor suprafeţei selenare, cînd astronauţii se aflau foarte aproape de un obiectiv precum un crater, dar nu-l puteau vedea din cauza terenului accidentat. Sistemul de orientare va funcţiona pe baza imaginilor captate pe orbită, care vor fi combinate cu fotografii luate de pe suprafaţa selenară, obţinîndu-se astfel o hartă a terenului cu ajutorul căreia se vor putea calcula diferitele distanţe.

SOARELE, EXONERAT
Oamenii de ştiinţă au anunţat că Soarele nu mai este principalul vinovat pentru încălzirea globală, steaua acţionînd în proporţie de doar 15%-20% "în favoarea" schimbărilor climatice, scrie Science Daily. În cadrul celei mai recente conferinţe privind încălzirea globală, organizată de Universitatea Complutense din Madrid, Spania, Manuel Vasquez, specialist la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare, a explicat că activitatea solară nu a crescut în ultimii 40 de ani, ci a rămas constantă, nefiind astfel răspunzătoare de încălzirea globală.

UITE CÎMPUL, NU E CÎMPUL
Cîmpul magnetic al planetei Marte ar putea să fi fost oprit şi repornit de un asteroid acum patru miliarde de ani, scrie NewScientist. Un studiu efectuat de oameni de ştiinţă canadieni arată că Marte, care, potrivit cercetătorilor, a avut în trecut un cîmp magnetic generat de "un dinam" format prin convecţia materiei în centrul planetei, asemănător Pămîntului, a fost lovit de un asteroid, impactul determinînd oprirea acestui sistem după 400 de milioane de ani de funcţionare. Unii oameni de ştiinţă sînt însă sceptici privind această teorie, deoarece, susţin ei, pînă la oprirea cîmpului magnetic ar trebui să fi existat o energie extrem de mare care să pună în funcţiune "dinamul".

GREU DE GĂSIT ÎN SPAŢIU
Astronomii spun că sistemele solare asemănătoare cu al nostru ar putea fi foarte greu de descoperit, în ciuda afirmaţiilor făcute pînă acum, potrivit cărora aceste sisteme solare "s-ar afla după colţ", informează Space.com. Un grup de oameni de ştiinţă a studiat recent un grup de 250 de stele asemănătoare Soarelui din nebuloasa Orion, descoperind că un procent mai mic de 10% dintre ele au în jur destul praf stelar pentru a forma planete de dimensiunea lui Jupiter. În plus, doar 8% dintre stelele studiate sînt înconjurate de discuri de praf cu greutate mai mare de o sutime din masa Soarelui, condiţie minimă pentru formarea planetelor de dimensiunile lui Jupiter.

NAVETĂ JAPONEZĂ PENTRU NASA
NASA negociază, încă neoficial, cu Japonia în vederea achiziţionării componentelor unei navete spaţiale de transfer fără echipaj, scrie un cotidian japonez, preluat de Reuters. Potrivit publicaţiei, această navetă ar putea deveni succesoarea actualelor navete spaţiale americane care transportă alimente şi alte materiale pe Staţia Spaţială Internaţională. Vehiculul de transfer H-2 (HTV) costă aproximativ 131 de milioane de dolari şi este construit de Agenţia Japoneză de Explorări Aerospaţiale în colaborare cu mai multe companii, printre care Mitsubishi Heavy Industries Ltd.

UN NOU PLUTOID
O planetă pitică, care orbitează puţin mai departe de Neptun, a fost recunoscută oficial de astronomi ca fiind un plutoid (corp celest aflat în orbita unei stele, la o distanţă mai mare decît cea dintre Soare şi Neptun, cu o masă suficientă pentru a genera o gravitaţie care să-i dea o formă aproape sferică – n.r.). Specialiştii de la Uniunea Astronomică Internaţională au botezat mica planetă, cunoscută pînă acum drept "Iepuraşul de Paşte" 2005 FY9, după numele zeului polinezian al fertilităţii, Makemake.

SATELIT GERMAN LANSAT DIN RUSIA
La începutul acestei săptămîni, o rachetă rusească Kosmos a dus în spaţiu un satelit de recunoaştere german, informează agenţia rusească de presă RIA Novosti, preluată de Agerpres. Agenţia Spaţială Rusă a anunţat că racheta a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk din nordul ţării, satelitul SAR-Lupe aflat la bordul acesteia fiind ultimul satelit de înaltă tehnologie conceput de societatea germană OHB-System pentru Ministerul Apărării de la Berlin. Potrivit RIA Novosti, această lansare este a cincea şi ultima dintre cele prevăzute în cadrul unui acord din 2003 între compania de armament care deţine monopolul în Rusia, Rosoboronexport, şi OHB System.

×
Subiecte în articol: zoom info