x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ierusalimul, evocat într-un papirus mai vechi decât Vechiul Testament

Ierusalimul, evocat într-un papirus mai vechi decât Vechiul Testament

27 Oct 2016   •   23:00
Ierusalimul, evocat într-un papirus mai vechi decât Vechiul Testament

Un manuscris vechi de 2.700 de ani, scris în ebraică şi găsit într-o peşteră din deşertul Iudeii, conţine menţiunea "Yerushalem" şi poate fi considerat cea mai veche referire scrisă la oraşul Ierusalim. Acest papirus are atât o valoare arheologică, cât şi una politică, în condiţiile în care Israelul pretinde dintotdeauna legătura sa cu oraşul milenar, scrie joi Le Figaro. 

Acest papirus din secolul al şaptelea î.Hr. ce conţine cea mai veche menţionare, nonreligioasă, a Ierusalimului în limba ebraică a fost prezentat la 26 octombrie în Israel, în plină dezbatere privind votarea rezoluţiei UNESCO privind prezervarea acestui oraş sfânt pentru trei religii monoteiste. 

"Pentru arheologia israeliană este prima referire în limba ebraică la Ierusalim în afara Vechiului Testament", a declarat Amir Ganor, din cadrul Autorităţii israeliene pentru antichităţi (AIA), în timpul prezentării acestui document presei la Ierusalim. 

Datarea cu carbon şi compararea caligrafiei scrierilor pe ceramică permite să se afirme că acest papirus datează de aproximativ 700 de ani î.Hr., adică din epoca Primului Templu din Ierusalim (de la Solomon la Nabucodonosor al II-lea), înainte de scrierea manuscriselor de la Marea Moartă (secolul al II-lea î.Hr.), ce au fost transcrise de multe cărţi ale Vechiului Testament. 

Papirusul nu a fost găsit în timpul unor săpături arheologice, ci cu puţin timp înainte de punerea sa în vânzare pe piaţa neagră internaţională pentru antichităţi de către traficanţi din zona Hebron (sudul Cisiordaniei ocupate), conform AIA. Acesta fusese furat dintr-o peşteră din deşertul Iudeei, în regiunea Mării Moarte, iar confiscarea lui după o "anchetă foarte lungă" a permis dezmembrarea a "trei reţele de traficanţi", a declarat Ganor, care conduce celula de luptă împotriva contrabandei a AIA. 

Bucata de papirus de aproximativ aproximativ zece cm lungime este acoperită cu o scriere proto ebraică încă lizibilă. Textul raportează livrarea a două sticle de vin destinate regelui din Ierusalim şi este redactat de un funcţionar al regiunii actualului Ierihon (Cisiordania). La fel ca în Biblia ebraică, oraşul este scris "Yerushalem". 

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a adoptat în mod oficial, la 18 octombrie, o rezoluţie controversată cu privire la Ierusalimul de Est, depusă de ţări arabe în numele protecţiei patrimoniului cultural palestinian, dar despre care Israelul susţine că încearcă să nege legătura milenară dintre evrei şi acest oraş sfânt 
AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ierusalim