x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Imagini spectaculoase de la telescopul Webb. Cum se vede Universul în infraroșu

Imagini spectaculoase de la telescopul Webb. Cum se vede Universul în infraroșu

de Vali Deaconescu    |    25 Dec 2022   •   18:00
Imagini spectaculoase de la telescopul Webb. Cum se vede Universul în infraroșu
Sursa foto: NASA/ESA/CSA/STSCI/WEBB ERO

Telescopul spațial James Webb a fost lansat în urmă cu exact un an, în ziua de Crăciun. A fost nevoie de trei decenii pentru a planifica, proiecta și construi. Costul final a fost de 10 miliarde de dolari.

Primul lucru pe care trebuie să știi despre James Webb este că este un telescop în infraroșu. Vede cerul la lungimi de undă de lumină care sunt dincolo de ceea ce ochii noștri sunt capabili să discearnă, explică BBC.

 

Nebuloasa Carina

SURSA IMAGINII,NASA/ESA/CSA/STSCI

Cercetătorii numesc această zonă Stâncile Cosmice. Este marginea unei cavități gigantice, gazoase, în interiorul unei alte nebuloase, formatoare de stele, cunoscută sub numele de Carina.

Cavitatea a fost sculptată de radiațiile ultraviolete intense și de vânturile de la stele fierbinți și tinere tocmai ieșite din captură.

De la o parte la alta a acestei imagini este o distanță de aproximativ 15 ani lumină. Un an lumină este egal cu aproximativ 9,46 trilioane km (5,88 trilioane mile).

Galaxia Cartwheel

SURSA IMAGINII,ECHIPA DE PRODUCȚIE NASA/ESA/CSA/STSCI/WEBB ERO

Această galaxie mare a fost descoperită de marele astronom elvețian Fritz Zwicky în anii 1940. Structura sa complicată de roată este rezultatul unei coliziuni frontale cu o altă galaxie. Diametrul este de aproximativ 145.000 de ani lumină.

 

Planeta Neptun

SURSA IMAGINII,NASA/ESA/CSA/STSCI

James Webb nu se uită doar la Universul profund. Sondează și obiecte din propriul nostru sistem solar. Această bijuterie este a opta planetă de la Soare: Neptun, văzut cu inelele sale. Punctele albe mici care îl înconjoară sunt luni, la fel și „steaua ascuțită” mare de deasupra. Acesta este Triton, cel mai mare satelit al lui Neptun. 

 

Nebuloasa Orion

SURSA IMAGINII,ECHIPA ERS NASA/ESA/CSA/STSCI-PDRS4ALL

Orion este una dintre cele mai cunoscute regiuni ale cerului. Este o regiune de formare a stelelor, sau nebuloasă, la aproximativ 1.350 de ani lumină de Pământ. Aici, Webb imaginează o caracteristică numită Orion Bar, care este un zid de gaz dens și praf.

Dimorphos

SURSA IMAGINII,NASA/ESA/CSA/STSCI/C.THOMAS/I.WONG

Într-una dintre marile povești spațiale ale anului, NASA a aruncat o navă spațială într-un asteroid, numit Dimorphos, pentru a vedea dacă este posibil să devieze calea stâncii de 160 de metri lățime. A fost un test al unei strategii de apărare a Pământului de asteroizii amenințători. James Webb a surprins dușul de 1.000 de tone de resturi ridicate la impact.

WR-140

SURSA IMAGINII,NASA/ESA/CSA/STSCI/JPL-CALTECH

Aceasta a fost una dintre cele mai interesante imagini Webb ale anului. „WR” se referă la Wolf-Rayet. Este un tip de stea, una mare care ajunge la sfârșitul vieții. Wolf-Rayets sufla vânturi gazoase uriașe în spațiu. O stea însoțitoare nevăzută din această imagine comprimă acele vânturi pentru a forma praf. Valurile prăfuite pe care le vedeți se întind spre exterior peste 10 trilioane de km. Aceasta este de 70.000 de ori distanța dintre Pământ și Soarele nostru.

 

Galaxia Fantomă

SURSA IMAGINII,NASA/ESA/CSA/STSCI

M74, supranumită Galaxia Fantomă, este cunoscută pentru brațele sale ostentative în spirală. Se află la aproximativ 32 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, în constelația Pești, și se află aproape cu fața în față, oferindu-i telescopului Webb vederea perfectă asupra acelor brațe și a structurii lor. Detectoarele telescopului sunt deosebit de bune în a identifica toate filamentele fine de gaz și praf.

×
Subiecte în articol: infrarosu telescopul Webb