x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă În alcool stă învăţarea

În alcool stă învăţarea

de Anca Aldea    |    13 Apr 2011   •   21:12

Băuturile alcoolice nu sunt tocmai nocive, spun oamenii de ştiinţă. Cer­ce­­tarea efectuată de specialişti în neurobiologie de la Universitatea Texas din Austin (SUA) arată că, în mo­men­tele de „euforie”, în capul unui beţiv, sunt activate anumite zone din creier – cele care ne ajută să învăţăm şi să ne înmagazinăm amintirile. „De obicei, când e vorba de dopamină, oa­menii se gândesc la un transmiţător al fericirii sau al plăcerii. Dar cel mai corect, dopamina este un neurotransmiţător al învăţării”, a precizat neurobiologul Hitoshi Morikawa.

Experţii de la Centrul Waggoner, care se ocupă de dependenţii de alcool, spun că teoriile existente până acum referitoare la faptul că tăria consumată distruge creierul beţivului nu sunt neadevărate. Noua descoperire nu face decât să ofere o nouă lumină asupra efectelor la nivelul creierului uman pe care le are consumul excesiv de alcool.

„Când vorbim despre procesele de învăţare şi memorare, ne referim, în general, la memoria conştientă. Alcoolul ne diminuează capacitatea de a reţine anumite informaţii – numele colegului, definiţia unui cu­vânt sau locul în care ţi-ai parcat ma­şi­na când ai ajuns la serviciu. Dar sub­conştientul nostru învaţă şi me­mo­­rează, iar alcoolul ar putea, de fapt, să contribuie la creşterea capa­ci­­tăţii noastre de a deprinde infor­ma­ţii”, a declarat, pentru publicaţia de specialitate Science Daily, Mo­ri­ka­wa. Potrivit studiului apărut luna tre­cută în The Journal of Neurosci­en­ce, expunerea repetată la etanol a­m­pli­fi­că plasticitatea sinaptică (schim­bă­rile la nivelul conexiunilor nervoa­se ca urmare a stimulării persistente şi repetate care au ca rezultat întărirea sinapsei – n.n.) într-o zo­nă-cheie a creierului. Profesorul Mo­ri­kawa ex­pli­că: atunci când un om bea alcool sau ia droguri, sub­con­şti­en­tul său nu nu­mai că învaţă să consume mai mult, dar devine mai receptiv la formarea memoriei şi a obice­iu­rilor subconştiente referitoare la hra­nă, mu­zi­că, situaţii sociale. Cu alte cuvinte, pentru beţiv, alcoolul este un fel de recompensă pe care şi-o oferă de cele mai multe ori singur atunci când iese în oraş cu prietenii sau ascultă muzică la el acasă sau merge la o petrecere etc.

×
Subiecte în articol: stiinta