x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Încă un pas spre CLONAREA UMANĂ: Savanţii au extras, ÎN PREMIERĂ, celule stem din embrioni umani creaţi în laborator (VIDEO)

Încă un pas spre CLONAREA UMANĂ: Savanţii au extras, ÎN PREMIERĂ, celule stem din embrioni umani creaţi în laborator (VIDEO)

16 Mai 2013   •   08:58
Încă un pas spre CLONAREA UMANĂ: Savanţii au extras, ÎN PREMIERĂ, celule stem din embrioni umani creaţi în laborator (VIDEO)

Perpectiva bebeluşilor clonaţi a mai făcut un pas spre a deveni realitate, după ce oamenii de ştiinţă au extras celule stem din embrioni umani creaţi în laborator, scrie Daily Mail.

Celulele, obținute cu ajutorul tehnicilor de clonare prin care a fost creată oaia Dolly, au potențialul de a regenera organe și țesuturi deteriorate.

Cu toate acestea, reuşita cercetătorilor creează noi dezbateri pe tema clonării umane în laborator. Asta le-ar permite cuplurilor care au pierdut un copil să plătească pentru crearea unui "duplicat".

Prin tehnica de clonarea folosită, oamenii de ştiinţă americani au transformat celule epidermice umane în celule suşă embrionare, care se pot transforma la rândul lor în orice țesut sau organ al corpului omenesc.

Cercetatorul Shoukhrat Mitalipov spune că pentru experimente s-au folosit ovule din care a fost extras ADN-ul. Apoi, în interiorul ovulului au fost puse celule ale pielii şi s-a folosit un mic şoc electric, pentru ca acestea să înceapă să se dezvolte în embrioni. După ce embionii s-au dezvoltat 5-6 zile, din ei au fost obţinute celule stem.

"Tehnica noastră oferă noi căi de a obține celule stem pentru pacienți cu țesuturi sau organe disfuncționale sau distruse", a declarat Shoukhrat Mitalipov.

Paul De Sousa, medic la Universitatea din Edinburgh, crede că metoda va ajuta şi la dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru infertilitate.

În Marea Britanie, legea prevede că emrionii clonaţi nu pot fi implantaţi în copul unei femei şi trebuie distruşi după cel mult 14 zile de la crearea lor. În alte ţări însă, nu există asemenea prevederi.

Josephine Quintavalle, militantă a grupului Comment on Reproductive Ethics, susţine că savanţii nu sunt interesaţi de obţinerea celulelor stem, ci de clonarea în sine. Ea spune că există deja metode mai puţin controversate prin care se pot obţine aceste celule.

"Sper că scopul lor nu este reproducerea prin clonare", a spus Josephine.

La rândul său, doctorul David King, de la Human Genetics Alert, cere interzicerea la nivel mondial a clonării şi susţine că publicarea detaliilor tehnice ale procedurii este "iresponsabilitatea dusă la extrem".

 
Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×