Gastele, ratele si lebedele care traiesc in nordul Europei au inceput sa migreze spre sud mai tarziu cu o luna decat o faceau in urma cu 30 de ani, fenomen pus pe seama incalzirii globale de cercetatorii finlandezi care studiaza comportamentul acestor pasari.
Ornitologul Aleksi Lehikoinen, de la Universitatea din Helsinki a comparat datele furnizate inca din 1979 de un centru de observare a pasarilor din Hanko, un oras din sudul Finlandei.
Voluntarii centrului au facut observatii zilnice, incepand cu 1979, pentru a determina cu precizie datele la care pasarile de apa isi incep migratia. "Aceste trei decenii de cercetari au aratat ca unele specii au inceput sa-si amane migratia chiar si cu o luna sau mai mult", a declarat Lehikoinen.
Sase din 15 specii studiate si-au amanat data de migratie in mod semnificativ. Printre aceastea si specii de gaste, rate sau lebede. Lehikoinen si colegii sai spun ca amanarea migratiei este o adaptare rapida a pasarilor la incalzirea globala.
"Ceea ce arata studiile noastre, dar si altele similare, este ca temperatura apelor a crescut chiar mai mult decat cea a aerului. Acest lucru inseamna ca speciile de pasari au parte de hrana pentru mai mult timp in aceste regiuni", a spus cercetatorul.
Faptul ca pasarile stau mai mult timp in Scandinavia face ca acestea sa dispara din Marea Britanie, care era o zona intermediara pe ruta lor de migratie.
Ornitologul britanic Geoff Hilto spune ca acest lucru poate avea consecinte grave asupra habitatelor din aceasta tara. "Eram ultima lor oprire inainte a a ajunge in tinuturile sudice, dar acum vin tot mai putine sau deloc.
De exemplu, numarul de garlite mari (o specie de gasca) a scazut in Marea Britanie cu 75% in ultimii 10 ani.
"In parcul Slimbridge, in urma cu 30 de ani, veneau de obicei 6.000 de pasari pe timp de iarna. Acum abia daca mai vin 500", spune Hilton.
"Aceste schimbari vor avea un impact ecologic destul de mare. Cand pierzi mii de gaste intr-o zona umeda, ecosistemul intra in dezechilibru", a mai spus ornitologul.