x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încălzirea globală pune în pericol gheţarii din Hindukuş şi Himalaya

Încălzirea globală pune în pericol gheţarii din Hindukuş şi Himalaya

05 Feb 2019   •   12:36
Încălzirea globală pune în pericol gheţarii din Hindukuş şi Himalaya

Schimbările climatice ameninţă gheţarii care se găsesc în Munţii Hindukuş şi Himalaya, potrivit unui nou raport. Dacă emisiile de CO2 nu sunt diminuate rapid, mai mult de jumătate dinte gheţari vor dispărea, transmite BBC.

Chiar dacă temperatura va creşte cu doar 1.5 grade Celsius în acest secol, cel puţin o treime dintre gheţari vor dispărea. Gheţarii sunt o sursă importantă de apă pentru 250 de milioane de oameni care locuiesc în opt ţări din apropierea munţilor.

K2 şi Muntele Everest fac parte din zona îngheţată a Munţilor Hindukuş şi Himalaya, parte care conţine cea mai multă gheaţă de pe pământ, exceptând regiunile polare. Aceste zone de gheaţă se pot transforma în stânci în mai puţin de un secol, din cauza temperaturilor în creştere, potrivit oamenilor de ştiinţă.

În următoarele decenii, topirile se vor accentura din cauza încălzirii globale şi a aerului poluat, apărute ca urmare a populaţiei în creştere.

Dacă temperatura la nivel global creşte cu 2 grade Celsius, atunci jumătate dintre gheţari vor dispărea până în 2100. Chiar dacă se fac acţiuni drastice şi se limitează încălzirea la 1.5 grae Celsius, 36% dintre gheţari vor dispărea până la sfârşitul secolului.

Zona care se află în pericol acoperă 3.500 de kilometri şi se întinde în Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, China, India, Myanmar, Nepal şi Pakistan.

Gheţarii alimentează 10 dintre cele mai importante râuri din lume, inclusiv Gandes, Indus, Mekong şi Irrawaddy şi, direct sau indirect, asigură mâncare, energie, aer curat şi bani pentru miliarde de oameni.

 

×