x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Info

Info

15 Feb 2007   •   00:00
ARME - Razboinicii acvatici ai luminii
Cercetatorii japonezi care au studiat comportamentul calmarilor de talie mare care traiesc n adAncurile apelor din zona insulelor Chichijima din Pacificul de Nord au observat ca aceste vietuitoare emit uneori un fascicul orbitor de lumina. Desi considerate ca fiind niste fapturi destul de terne, aceasta manifestare a calmarilor a dus la concluzia ca de fapt, prin folosirea acestor arme inedite, calmarii sunt niste pradatori feroce, razele de lumina derutAnd si alungAnd adversarii, relateaza BBC.

GRAFFITI / Satelitul - pictor al sistemului solar
Enceladus, unul din satelitii planetei Saturn, este considerat de oamenii de stiinta „pictorul" sistemului solar, deoarece prin gheizerele sale el poate arunca jeturi de gheata care ajung pe cel putin 11 sateliti ai planetei „mama", relateaza publicatia Science Daily. Cercetatorii de la Universitatea din Virginia au aratat ca Enceladus reuseste prin aceste eruptii de gheata sa creeze efecte foarte plastice de refractie a luminii n jurul sau, fiind cel mai vizibil corp ceresc din sistemul solar.

MODA HI-TECH - Haine ajustabile, tipar digital
Hussein Chalayan, un excentric creator de moda contemporan, si-a prezentat colectia „Transformer", care contine rochii si creatii vestimentare ajustabile datorita unor dotari tehnologice ncorporate n piesele respective. Astfel, o rochie poate sa si ajusteze adAncimea decolteului, o alta poate comanda fermoarului sa se desfaca sau sa se nchida, n functie de ce comenzi primesc micile motoare cu care sunt „accesorizate" creatiile ineditului designer. Comenzile sunt trimise catre microfilamentele ce se gasesc ntr-o retea de tuburi din textura hainelor.

DESCOPERIRE - Nas artificial, miros fin
Echipa de cercetatori de la Institutul german Max Planck pentru Studiul Polimerilor a pus la punct o tehnologie prin care proteine de membrana pot fi ncorporate direct n membrane artificiale de lipide. Mai precis, aceste proteine de membrana pot actiona ca receptori olfactivi, reusindu-se astfel crearea primului „nas" artificial capabil sa fie sensibil la diferiti stimuli olfactivi externi.

×
Subiecte în articol: zoom