x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Info

Info

07 Mai 2006   •   00:00

Descoperire - O terapie a fobiilor

Fobia, o frica nejustificata ce ia forme excesive, face si ea obiectul medicinii. O echipa de cercetatori elvetieni a gasit insa remediul. Celor afectati li se poate aplica o terapie cu hormonul de stres propriu corpului cortizol. Specialistii au recrutat 20 de persoane cu fobie la paianjeni si 40 cu fobii sociale. La numai o ora dupa administrarea cortizolului fobia lor... a disparut. Probabil, a ramas doar fobia paianjenilor la oameni.

Evolutia pasarilor - Pinguinii, mai tari ca dinozaurii

Oamenii de stiinta au descoperit fosilele unor pinguini necunoscuti pana acum, care au trait in urma cu 58-62 de milioane de ani in apele de la est de Noua Zeelanda. Inalti de circa 70 de centimetri si asemanatori cu pinguinii de azi, ei contrazic teoria evolutiei pasarilor, care sustine ca acestea ar fi evoluat rapid.

Mutatie - Pe cale de disparitie

Cercetarile a trei universitati japoneze arata ca mutatia genetica ce a condus la parul blond si ochi albastri a avut loc acum circa 11.000 de ani. Totusi, in urmatorii 200 de ani, blondele naturale vor disparea pentru ca exista prea putini oameni care poarta genele respective.

Adaptare - Specia umana evolueaza

A mai evoluat specia noastra in ultimii 10.000 de ani? Oamenii de stiinta au acum o dovada clara ca raspunsul este "da". Nu ne-am dezvoltat numai cultural si tehnologic, ci si biologic, prin adaptarea organismului la schimbarile mediului extern.

Enigma - Soarece sau liliac

Cercetatorii americani de la Universitatea Colorado au monitorizat dezvoltarea unui embrion de liliac si unul de soarece. Echipa a descoperit ca desi degetele celor doua mamifere cresteau cu aceeasi viteza, acum 50 de milioane de ani, cele trei degete de la labele din fata ale liliacului au inceput sa creasca foarte repede.

Studii - Legaturi de rudenie

Un grup de cercetatori britanici a descoperit, analizand 150 de perechi de barbati cu acelasi nume de familie dar fara nici o legatura de rudenie, ca acestia au sanse mai mari sa fie inruditi din punct de vedere genetic decat barbatii cu nume de familie diferite.

Mecanism - Captura plantelor carnivore

V-ati intrebat vreodata cum prind plantele carnivore insecte? Aceasta "operatiune" se face cu ajutorul unor capcane care au in compozitia lor un strat dublu de ceara. Insectele aluneca in capcana in forma de urcior, unde sunt digerate.

Arheologie - Prima piramida din Europa

Semir Osmanagic, un arheolog bosniac, a descoperit, la 30 de kilometri de Sarajevo, prima piramida din Europa: "Acestea sunt primele ziduri ale piramidei. Suprafata lor este perfect plata iar in opinia mea, aceasta a fost slefuita de oameni", a spus Semir Osmanagic.
×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica