Păstrând o prezentare cronologică a istoriei, cu accent pe evoluţia şi implicaţiile fenomenului militar, muzeul este un loc ideal pentru a asista la o lecţie bine documentată despre istoria României.
Păstrând o prezentare cronologică a istoriei, cu accent pe evoluţia şi implicaţiile fenomenului militar, muzeul este un loc ideal pentru a asista la o lecţie bine documentată despre istoria României.
Muzeul Militar Naţional din Bucureşti, înfiinţat ca instituţie independentă în 1923 de Regele Ferdinand, a funcţionat timp de mulţi ani într-o veche cazarmă bucureşteană de pe Strada Izvor. Din 1987 se află în actuala clădire, fostă cazarmă a Regimentului de Infanterie, devenită comandament al trupelor de grăniceri, vechea clădire fiind dărâmată pe vremea lui Ceauşescu din cauza planurilor de urbanism prevăzute pentru construcţia Casei Poporului. De-a lungul timpului, multe personalităţi şi-au adus aportul la îmbogăţirea patrimoniului acestui muzeu, oameni ca Alexandru Tzigara-Samurcaş, Vasile Pârvan, Radu Rosetti etc. Dintr-un patrimoniu bogat, de peste 1.200.000 de obiecte, organizate în 42 de colecţii, cele mai importante de menţionat sunt: secţia de uniforme militare româneşti şi străine, colecţia de arme albe şi de foc, colecţia de ordine, medalii, plachete, insigne, colecţia de piese de harnaşament şi trăsuri ce au aparţinut familiei regale, multe dintre exponate fiind considerate unicat în România şi Europa.
PRACTIC. “Mare succes au Zilele Muzeului Naţional Militar, perioadă desfăşurată în primele zile ale lunii mai, când, în funcţie de o anumită temă, se organizează diverse ateliere cu armament, uniforme, fotografii, piese din alte colecţii, pe care vizitatorii le pot atinge şi pot învăţa cum funcţionează. De exemplu, în cadrul unui atelier din anii trecuţi, copiii puteau vedea cum funcţionau puştile din vremea Războiului de Independenţă, le puteau încărca, descărca, puteau observa cum erau îmbrăcaţi soldaţii, cum se făcea instrucţia, cum arăta un cort sanitar şi ce instrumente foloseau medicii atunci sau cum erau transportaţi răniţii, acestea fiind lucruri pe care nu le pot afla într-o simplă vizită”, povesteşte muzeologul Cristina Constantin pentru ZOOM.
Patrimoniul Muzeului Militar Naţional s-a îmbogăţit de-a lungul timpului prin cumpărarea unor obiecte, dar, mai ales, prin donaţii. Familia regală a României, Regina Maria, Regele Ferdinand I, Regele Carol al II-lea, Prinţul Nicolae, precum şi o serie de personalităţi din istoria militară a ţării noastre au fost printre principalii donatori de obiecte.
EXPOZIŢIA DE PREISTORIE conţine o serie de repere arheologice care ilustrează dezvoltarea şi răspândirea epocilor pietrei, paleolitic, neolitic, bronzului şi fierului pe teritoriul României, dar şi integrarea tipologică a acestora în ariile culturale europene, cu accent pe ceea ce implică fenomenul militar. Aici se regăsesc piese aparţinând culturii Cucuteni (datând din anii 4000-3000 î.Hr.) – cultură unică în Europa, din zona Moldovei şi a Ucrainei, constând în ceramică roşie cu motive geometrice, reconstituiri ale aşezărilor neolitice, idolul neolitic de la Reşca, din judeţul Olt sau placa votivă din bronz, “Cavalerul trac”, descoperită în cetatea dacică de la Polovragi. Expunerea cronologică a pieselor accentuează cu succes momente importante din istorie, punctând perioade ale schimbărilor majore, precum folosirea în premieră a cailor în luptă, la sfârşitul epocii bronzului, atestată de obiecte de harnaşament primitive.
EXPOZIŢIA DE ISTORIE VECHE prezintă perioada de înflorire a civilizaţiei dacice, din perioada secolelor I î.Hr.-I d.Hr., precum şi organizarea militară a provinciei romane Dacia, prin etalarea unui număr bogat de obiecte. Printre acestea se regăsesc reprezentarea zeiţei Dardanike, un vas ceramic cu inscripţii paleocreştine, precum şi reproduceri ale unora dintre obiectele expuse la Muzeul Naţional de Istorie. Pe parcursul turului se regăsesc nenumărate hărţi şi machete care plasează în spaţiu şi timp civilizaţia geto-dacă, în ajutorul vizitatorilor venind şi explicaţiile ghizilor care vă oferă detalii captivante despre aceste vremuri.
Expoziţia de istorie medievală conţine o varietate de arme ofensive şi defensive, folosite în bătăliile din Evul Mediu. Materialul legat de organizarea militară este întregit de numeroase reproduceri ale fortificaţiilor, de hărţi şi mulaje, manuscrise, gravuri şi piese legate de viaţa cotidiană.
EXPOZIŢIA DE ISTORIE MILITARĂ MODERNĂ pune accent pe momentele obţinerii independenţei de stat şi realizarea unităţii naţionale. Aici sunt expuse obiecte ce au aparţinut numeroaselor personalităţi ale acelor timpuri, precum generalul Christian Tell, Carol Davila sau domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Expoziţia de istorie contemporană înglobează momentele celor două războaie mondiale şi participarea României la acestea. Aici se pot observa uniforme, piese şi accesorii de uniformă, decoraţii, arme şi diferite obiecte personale, cu menţiunea că toate acestea au aparţinut personalităţilor cu rang înalt precum Regii Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai şi mareşalilor Alexandru Averescu şi Ion Antonescu. La sfârşitul turului prin expoziţia permanentă, din corpul principal al muzeului, se regăseşte sala destinată Revoluţiei române din anul 1989, sală dedicată memoriei acestui eveniment prin expunerea obiectelor ce au aparţinut celor care au căzut atunci, civili şi militari.
ANEXE. Pe lângă expoziţia principală, muzeul deţine o serie de colecţii expuse în clădirile anexe şi parcul de tehnică. Expoziţia de uniforme militare româneşti prezintă peste 100 de costume care ilustrează evoluţia hainei militare din anul 1830 până în prezent. Aici se regăsesc uniforma de general a Regelui Carol I şi cea de mareşal a Regelui Ferdinand. Alte colecţii sunt cea de armament alb şi de foc, precum şi cea de trăsuri regale, harnaşament şi accesorii de călărie. Nu în ultimul rând, tot aici există expoziţia de aviaţie, în cadrul căreia puteţi regăsi modulul de coborâre a navetei spaţiale SOIUZ 40, capsulă cu care a zburat cosmonautul Dumitru Prunariu, precum şi Prototipul Vlaicu 2 cu care s-a prăbuşit Aurel Vlaicu în 1913. O altă colecţie demnă de menţionat este cea de artilerie şi blindate care expune tunuri, tancuri şi lansatoare de rachete “Katiusha”, precum şi piese rare, sau chiar unice în Europa. Printre cele mai importante sunt două obuziere, pe cale ferată, sistem “Skoda” capturate de armata română pe frontul din Transilvania în 1918.