x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ivan Pavlov

Ivan Pavlov

20 Dec 2007   •   00:00

Ivan Pavlov s-a născut in Riazan, capitala guberniei cu acelaşi nume, unde tatăl său era preot. Din cauza acestui fapt, Pavlov a urmat şcoala bisericească şi seminarul teologic din oraş.

Premiul Nobel pentru Medicină 1904

Ivan Pavlov s-a născut in Riazan, capitala guberniei cu acelaşi nume, unde tatăl său era preot. Din cauza acestui fapt, Pavlov a urmat şcoala bisericească şi seminarul teologic din oraş. Inspirat de Dimitri Pisarov, tatăl fiziologiei ruse, Ivan a abandonat viaţa religioasă şi a decis să se dedice ştiinţei. In 1870 a intrat la Facultatea de Fizică şi Matematică din Sankt Petersburg, pentru a urma cursurile de ştiinţe naturale: chimie şi psihologie. După terminarea facultăţii s-a inscris la Academia de Chirurgie Medicală, pe care a absolvit-o in 1879.

Â

Inceputuri. In primul an de facultate a scris primul tratat, despre fiziologia nervilor pancreatici, pentru care a primit o medalie de aur. In 1883 şi-a prezentat lucrarea de doctorat, pe tema "Nervii centrifugali ai inimii". In această lucrare şi in următoarele a prezentat modelul de bază in regularizarea reflexelor organelor aparatului circulator.

Intre 1891 şi 1900, in timp ce lucra la Institutul de Medicină Experimentală, a realizat majoritatea cercetărilor asupra fiziologiei digestiei.

Recunoaştere. Incă din tinereţe, Pavlov a fost recunoscut ca fiind o prezenţă marcantă in viaţa ştiinţifică şi nu numai. A fost sprijinit in cercetările sale de Partidul Comunist. In 1921, un decret semnat de Lenin recunoştea "serviciile ştiinţifice ale Academicianului I.P. Pavlov, care sunt de o semnificaţie enormă pentru clasa muncitoare şi pentru intreaga lume". Pavlov a fost membru al Academiei Ruse de Ştiinţe, şi-a ţinut un doctorat onorific la Universitatea din Cambridge şi a fost premiat cu Ordinul Legiunii de Onoare.

Reflexe

Ivan Pavlov a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină in anul 1904, pentru cercetările sale asupra sistemului digestiv. A dezvoltat experimentul de creare chirurgicală a unor fistule care să permită funcţionarea diferitelor organe, pentru a putea fi observate in condiţii relativ normale. Această descoperire a fost baza fiziologiei moderne a digestiei. Cercetările lui Pavlov l-au condus la descoperirea reflexelor condiţionate. In studiul asupra reglării reflexe a activităţii glandelor digestive, Pavlov s-a concentrat in special pe fenomenul de "secreţie psihică"; el a observat că secreţia glandelor salivare ale căinelui se producea nu numai la vederea cărnii (răspuns necondiţionat), dar şi la vederea omului care-l hrănea de obicei; astfel a concluzionat că, dacă anumiţi stimuli din mediul inconjurător coincideau cu hrănirea căinelui, atunci aceşti stimuli vor fi asociaţi cu carnea, implicit cu salivarea. In experimentul iniţial, Pavlov a folosit un clopoţel pentru chemarea căinelui la masă şi, după căteva repetări, căinele a inceput să saliveze la auzul clopoţelului. Astfel, un stimul neutru a devenit un "stimul condiţionat", ca rezultat al asocierii repetate cu un stimul necondiţionat (carnea). Pavlov a denumit această relaţie "reflex condiţionat".

CV

Data naŞterii - 14 septembrie 1849

Locul naŞterii - Riazan, Rusia

Carieră - 1890-1936 - director la Departamentului de Psihologie al Institutului de Medicină Experimentală;

1890 - profesor de farmacologie la Academia Medicală Militară;

1903 - prezintă la Congresul de Medicină din Madrid lucrarea "Psihologie experimentală şi psihopatologie la animale"

1904 - Premiul Nobel pentru Medicină;

1907 - devine academician la Academia Rusă de Ştiinţe;

1912 - doctorat onorific la Universitatea din Cambridge;

27 februarie 1936 - moare in Sankt Petersburg.

×
Subiecte în articol: zoom pe nobel pavlov