Explică-i puştiului tău cum e cu densitatea lichidelor arătându-i că uleiul nu se va amesteca niciodată cu apa şi cum poate crea un curcubeu într-un pahar.
Pentru copii poate fi amuzant să vadă dacă afirmaţia cu paharul şi curcubeul este sau nu adevărată. Au nevoie doar de un pahar, apă, ulei şi, eventual, un colorant alimentar care să nuanţeze apa pentru a se evidenţia diferenţa între straturi. “Ingredientele” pot diferi de la un experiment la altul. Noi am ales să detaliem mai jos cum poate fi creat într-un banal pahar un curcubeu pe bază de miere, alcool alb, detergent de vase etc.
STRATURILE. Concret, ai nevoie de apă, miere, alcool alb, ulei, lichid de vase şi coloranţi alimentari. Toate în cantităţi egale. Caută un pahar înalt şi transparent în care vei crea amestecul stratificat. Dacă ai toate lichidele în cantităţi egale, poţi începe să torni primul strat de miere (1), cu grijă însă să nu atingi laturile interioare ale recipientului. Urmează lichidul de vase, pe care îl vei scurge pe margine paharului uşor înclinat pentru a forma cel de-al doilea strat, apoi apa (de preferinţă colorată, dacă nu, curcubeul tău va fi mai puţin spectaculos), uleiul (2) şi, în cele din urmă, alcoolul alb (eventual colorat). În mod normal, acum ar trebui să te uiţi la un pahar conţinând straturi colorate (3), care, datorită densităţii diferite a lichidelor, nu se amestecă între ele. Un astfel de experiment făcut acasă îl poate ajuta pe copilul tău să înţeleagă cum e cu proprietăţile lichidelor, începând de la culori şi terminând cu vâscozitatea. Apoi îi poţi propune micuţului să agite paharul sau să toarne componentele în altă ordine pentru a înţelege cum se aplică minilecţia de mecanică a fluidelor.