x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Evenimente inedite pe cer. Când vom putea privi Luna roz și ploaia de meteoriți Lyridele

Evenimente inedite pe cer. Când vom putea privi Luna roz și ploaia de meteoriți Lyridele

de Redacția Jurnalul    |    23 Apr 2024   •   19:30
Evenimente inedite pe cer. Când vom putea privi Luna roz și ploaia de meteoriți Lyridele
Sursa foto: Hepta

Luna Roz și ploaia de meteoriți vor putea fi observate pe cerul nopții în luna aprilie 2024.

Luna Roz 2024. Când apare și ce fenomen inedit va avea loc pe cer în același timp

Astfel că Luna Roz va fi vizibilă joi, 25 aprilie, când va avea loc și ploaia de meteoriți Lyridele. În pofida denumirii, aceasta nu va avea însă culoarea roz, apărând în nuanțele sale aurii și alb, potrivit USA Today

Prima Lună Plină din aprilie are o semnificație importantă pentru mai multe culturi, potrivit NASA. 

În America de Nord, simbolistica provine din cultura amerindienilor.Denumirile au fost cuprinse pentru prima dată în anii 1930, în Almanahul Fermierului din Maine, SUA. În această carte a apărut pentru prima dată publicat numele de Luna Roz.

Denumirea are legătură cu înflorirea plantelor de culoare roz, din familia flox. Evenimentul are loc în luna aprilie și coincide adesea cu luna plină. 

„Această plantă e originară din estul SUA și este printre primele flori care înfloresc primăvara,” potrivit NASA. 

Luna pare plină timp de 3 zile, de luni până joi dimineața. 

Această lună plină mai e numită și Luna Ou sau Luna Peștilor deoarece apare și în momentul în care peștii înoată în amonte pentru a se reproduce. 

De asemenea, în calendarul bisericesc se mai numește și Luna Paștelui, fiind utilizată pentru calcularea Sărbătorilor Pascale. 

Ploaia de meteoriți Lyride

Pe cer va fi vizibilă și ploaia de meteoriți Lyride, tot pe 24 aprilie 2024 Acestea sunt cunoscute pentru meteoriții rapizi și foarte luminoși. Deși nu ating viteza sau luminozitatea Perseidelor, ce au loc în luna august, vor putea fi văzuți circa 100 de meteoriți pe oră. În cele mai multe seri, Lyridele oferă 10-20 de meteoriți pe oră, potrivit NASA.

Este cea mai veche ploaie de meteoriți documentată. Nu lasă urme foarte lungi pe măsură ce trec prin atmosfera Pământului dar pot produce ocazional sclipiri accentuate, ce au fost asemănate și cu mingile de foc.

Lyridele provin din rămășițele lăsate de cometa C/1861 G1 Thatcher, descoperită în 1861. Meteoriții sunt produși, de obicei, de particulele de cometă lăsate în urmă și bucăți din asteroizi fragmentați. 

Atunci când cometele orbitează în jurul Soarelui, lasă o coadă de praf în urma lor. În fiecare an, când Pământul trece prin aceste zone pline de praf, bucățile lăsate de cometă intră în atmosferă, unde se dezintegrează, ceea ce creează urme luminoase pe cer, potrivit useit.ro.

×
Subiecte în articol: luna roz meteoriţi lyride