Principalii oameni de ştiinţă care studiază schimbările climatice au avertizat că mai avem la dispoziţie doar 12 ani pentru a limita încălzirea globală la un maximum de 1.5 grade Celsius, în contextul în care chiar şi o jumătate de grad în plus ar putea să crească riscurile de secetă, inundaţii, căldură extremă şi sărăcie pentru sute de milioane de oameni, scrie The Guardian.
Autorii studiului lansat luni, de Grupul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice de la ONU (IPCC), au declarat că este necesară menţinerea temperaturii la 1.5 grade Celsius, şi nu la ţinta de 2 grade Celsius convenită prin Acordul de la Paris. Acea diferenţă de jumătate de grad pune în pericol coralii şi creşte riscul de inundaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă.
“Este o linie în nisip şi ceea ce spune speciei noastre este că este momentul în care trebuie să acţionăm”, a spus copreşedinta grupului de studiu, Debra Roberts. “Acesta este cel mai mare semnal de alarmă tras de comunitatea ştiinţifică şi sper că mobilizează oamenii .”
Cu toate acestea, nu toţi politicienii văd un pericol în avertizările oamenilor de ştiinţă.
Donald Trump a promis că retrage SUA –cea mai mare sursă de emisii – din acord. Prima rundă a alegerilor prezidenţiale din Brazilia l-a determinat pe Jair Bolsonaro să se poziţioneze la fel ca Trump în relaţie cu Acordul de la Paris, dar şi să promită deschiderea pădurii tropicale a Amazonului în faţa afacerilor agricole.
În prezent, pământul este cu un grad Celsius mai cald decât nivelurile preindustriale. În urma uraganelor devastatoare din SUA, secetei record din Cape Town şi incendiilor de vegetaţie din zona Arctică, IPPC spune că schimbarea climatică deja s-a produs, iar inacţiunea ar înrăutăţii impactul.
Grupul interguvernamental de experţi s-a reunit la Incheon, Coreea de Sud, săptămâna trecută, pentru finalizarea raportului realizat în 2015.