x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Mamuţii ar putea deveni specie protejată prin lege

Mamuţii ar putea deveni specie protejată prin lege

05 Sep 2016   •   08:35
Mamuţii ar putea deveni specie protejată prin lege
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Mamuţii ar putea deveni o specie protejată prin lege, în ciuda faptului că ultimele exemplare au dispărut în urmă cu mai bine de 4.000 de ani. Măsura ar putea fi aplicată, însă, pentru protejarea elefanţilor. Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor susţine că traficanţii de fildeş provenit de la elefanţi invocă în mod frecvent faptul că ceea ce transportă este, de fapt, fildeş provenit de la mamuţii dezgropaţi din solul îngheţat al Siberiei.

 

Acordarea de statut de specie protejată mamuţilor i-ar împiedica pe traficanţi să mai invoce scuza că fildeşul pe care îl vând provine de la specia dispărută acum mii de ani şi nu de la elefanţi, susţin iniţiatorii propunerii. Topirea solului îngheţat din Siberia a scos la iveală, până în prezent, peste 150 de milioane de schelete provenite de la mamuţi. Se estimează că aproximativ 100 de tone de fildeş provenit de la specia dispărută este exportat anual de Rusia în special în China, care este cel mai mare producător de produse din fildeş. Comerţul cu fildeş provenit de la elefanţi a fost interzis în 1989 prin Convenţia privind Comerţul Internaţional cu Specii Sălbatice de Faună şi Floră pe Cale de Dispariţie (CITES) care a fost semnată de 182 de ţări. Însă restricţia nu este valabilă şi pentru fildeşul provenit de la mamuţi. Iris Ho, manager de program al asociaţiei de protecţie a animalelor Humane Society International, spune că acest lucru este folosit de traficanţi. "Poţi vinde şi transporta fildeş de mamut fără să ai nevoie de certificat de provenienţă, deci este foarte uşor de importat. Astfel că vânzătorii vor expedia atât fildeş de elefant, cât şi fildeş de mamut cu acelaşi transport fără să aibă bătăi de cap", spune Ho. Aparent, traficanţii pictează fildeşul de elefant pentru a arăta mai închis la culoare şi să pară că are striaţii mai multe – aşa cum arată fildeşul de mamut. Potrivit Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor, vameşii nu au pregătirea necesară pentru a face distincţia dintre cele două tipuri de fildeş. Propunerea de adăugare a mamuţilor pe lista de aproximativ 35.000 de specii protejate prin convenţia CITES va fi discutată în această lună, la Johannesburg. "Creşterea comerţului cu fildeş de mamut aduce o ameninţare indirectă către populaţiile de elefanţi, producând un mecanism simplu prin care fildeşul de elefant poate fi «vopsit» ca fiind altceva", se arată în propunerea făcută de membrii israelieni ai CITES.

 

O treime din populaţia elefanţilor africani a fost ucisă în ultimul deceniu, potrivit celei mai recente cercetări. În prezent, pe continent mai trăiesc 350.000 de elefanţi. În 1979, populaţia de elefanţi era de 1,3 milioane.

×