x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mâncarea gătită i-a "deşteptat" pe oameni

0
Autor: Radu Popa 06 Noi 2012 - 10:33
Mâncarea gătită i-a "deşteptat" pe oameni


Potrivit unei noi teorii a cercetătorilor americani, prepararea alimentelor a contribuit la creşterea dimensiunilor creierului şi la dezvoltarea gradului de inteligenţă al fiinţelor umane.

"Umanizare”. Antropologul Richard Wrangham, specialist în cadrul Universităţii Harvard, SUA, a emis o ipoteză potrivit căreia gătitul mâncării a avut rolul de a ne "umaniza”. În sprijinul teoriei sale, cercetătorul amaerican a argumentat că prepararea alimentelor a determinat un aport sporit de elemente nutriţionale ce a condus la creşterea dimensiunilor creierului permiţând oamenilor să întreprindă o serie de activităţi noi, precum vânatul sau participarea l viaţa socială. Pe de altă parte, gătitul mâncării a permis dezvoltarea intelingenţei strămoşilor omului contemporan, făcându-i ca, odată cu creşterea dimensiunilor creierului, să-şi poată pune mai multe întrebări.

Oamenii de ştiinţă au constatat că există o interdependenţă între dimensiunile corpului şi numărul celulelor nervoase, motivul constituindu-l cantitatea-limită de alimente pe care un animal la poate consuma. Relaţia e influenţată şi de faptul că, în cazul oamenilor, creierul consumă o mare cantitate de energie. Potrivit cercetătoarelor Karina Fonseca - Azevedo şi Suzana Herculano - Houzel, de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro, Brazilia, creierul uman consumă circa 20% din energia rezultată în urma reacţiilor metabolice, chiar dacă acesta reprezintă o mică parte din masa corporală. Savantele au declarat că descoperirile lor au constituit o dovadă supimentară în sprijinul teoriei potrivită căreia prepararea hranei a jucat un rol important în evoluţia speciei umane, marcând un  adevărat "punct de cotitură” în timpul procesului.

Element ajutător. Prepararea alimentelor a jucat un rol decisiv în dezvoltarea inteligenţei, permiţând oamenilor să aibă un creier mai mare, fără ca dimensiunile corpului să scadă. Cercetări anterioare relevaseră avantajele obţinute de oameni prin gătitul mâncării, creşterea aportului de calorii prin uşurarea unor procese desfăşurate în interiorul corpului uman precum: mestecarea, digestia şi absorbţia elementelor nutritive. Pe de parte, introducerea cărnii crude în alimentaţia strămoşilor oamenilor de astăzi ar fi dus la creşterea aportului caloric al hranei. Pe de altă parte, carnea crudă era greu de mestecat şi de digerat, gătirea acesteia făcând-o mai uşor de rupt în bucaţi mai mici şi de înghţit, sporind numărul de calorii. Prepararea mâncării a permis creşterea timpului ce putea fi afectat vieţii sociale şi altor activităţi. Noul "regim alimentar” al oamenilor preistorici a permis dezvoltarea creierului acestora, în paralel cu creşterea numărului de neuroni. Potrivit specialiştilor, procesul ar fi caracteristic animalelor cu dimensiuni asemănatoare celor ale maimuţelor mari

Rol evolutiv. Recentele cercetări ale specialiştilorf americani au relevat faptul că timpul dedicat zilnic hrănirii de către strămoşii omului era aproape egal cu cel alocat, în prezent, consumului hranei de maimuţele mari ce trăiesc în sălăbticie. Calculele au demonstrat că perioada destinată hărnirii este de circa 7-8 ore zilnic, fiind intervalul maxim pe care o maimuţă mare îl poate "aloca” acestui proces. Prin urmare, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că oamenii preistorici nu şi-ar fi putut spori dimensiunile creierului decât reducându-le sensibil pe cele ale corpului, ceea ce nu s-a putu observa, sau "invetând” o serie de activităţi noi precum gătitul mâncarii. Specialiştii sunt de părere că oamenii au început să gătească mâncarea în urmă cu circa 1,8 milioane ani şi fenomenul trebuie studiat în continuare. Procesul a permis oamenilor să obţină un aport energetic sporit, prin acumularea unui număr mai mare de calorii. Prin urmare, gătitul a jucat un rol important în procesul evolutiv.
Citeşte mai multe despre:   alimente,   creier

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Singurul continent pe care nu există coronavirus

Singurul continent pe care nu există coronavirus
Singurul continent pe care nu există coronavirus este Antarctica. Oamenii de știință care vor merge în această regiune stau înainte în carantină, în Noua Zeelandă, transmite DPA. Prima...

Planete asemănătoare Terrei ar putea exista la marginea imenselor găuri negre

Planete asemănătoare Terrei ar putea exista la marginea imenselor găuri negre
La marginea imensei găuri negre Sagittarius A, aflată în centrul Căii Lactee, ar putea exista mii de planete asemănătoare Terrei, arată două studii citate de Live Science. Unul dintre acestea a fost...

Bicicleta sau trotineta electronică, securizate cu device-uri inteligente

Bicicleta sau trotineta electronică, securizate cu device-uri inteligente
Lacătele tradiționale nu mai sunt suficient de sigure pentru asigurarea bicicletei sau trotinetei electrice. Au apărut device-uri inteligente care pot fi blocate cu ajutorul telefonului sau a amprentei...

Elon Musk se bucură pentru succesul misiunii Demo-2: Îi mulțumesc lui Dumnezeu

Elon Musk se bucură pentru succesul misiunii Demo-2: Îi mulțumesc lui Dumnezeu
Miliardarul Elon Musk s-a întâlnit cu cei doi astronauți NASA de la bordul capsulei Crew Dragon. El a declarat că s-a rugat pentru reușita acestei misiuni, prima cu echipaj uman a companiei condu...

Studiu: Coronavirusul se poate transmite de la oameni la pisici și câini

Studiu: Coronavirusul se poate transmite de la oameni la pisici și câini
Un studiu realizat de cercetători italieni a ajuns la concluzia că oamenii pot transmite noul coronavirus la pisici și câini, scrie DPA.  Cercetătorii au testat 540 de câini și 277 de pisici, animale de...

Capsula SpaceX cu echipaj uman a fost un succes. NASA vrea să trimită echipaj pe Marte

Capsula SpaceX cu echipaj uman a fost un succes. NASA vrea să trimită echipaj pe Marte
Prima misiune SpaceX cu echipaj uman a fost un succes. Capsula Crew Dragon, la bordul căreia s-au aflat astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley, a amerizat în Golful Mexic pe 2 august, scrie...

Președintele Donald Trump vrea să interzică aplicația chineză TikTok

Președintele Donald Trump vrea să interzică aplicația chineză TikTok
Preşedintele american Donald Trump a declarat că analizează mai multe variante pentru a impune măsuri de restricții aplicației TikTok pe teritoriul SUA, cu posibilitatea chiar de a o interzice, transmite NBC...

Apple confirmă întârzierea lansării noului iPhone

Apple confirmă întârzierea lansării noului iPhone
După ce în ultimul timp au apărut tot mai multe zvonuri referitoare la întârzirea lansării noului model iPhone, gigantul american Apple a confirmat, astăzi, că aceasta va fi amânată cu câteva...

Uimitor! Iată care este efectul anesteziei asupra cunoștinței

Uimitor! Iată care este efectul anesteziei asupra cunoștinței
Anestezia a reprezentat o inovaţie extrem de importantă pentru evoluţia medicinei moderne. Cei care au trecut prin operaţii complicate, fiind "privaţi” printr-o anestezie prealabilă de dureri şi de trăiri...

Arheologii au descoperit secretul Insulei Paștelui. Ce se află la baza statuilor Moai

Arheologii au descoperit secretul Insulei Paștelui. Ce se află la baza statuilor Moai
Arheologii au descoperit secretul statuilor de pe Insula Paștelui. La baza acestora au fost descoperite morminte, fapt ce oferă noi date despre civilizația antică, scrie express.co.uk Numită și Rapa...

Cercetătorii au creat din greşeală un peşte hibrid, încercând să salveze o specie

Cercetătorii au creat din greşeală un peşte hibrid, încercând să salveze o specie
Cercetătorii maghiari au creat din greşeală un peşte hibrid, încercând să salveze o specie pe cale de dispariţie. Experimentul a reuşit din greşeală, când încercau să înmulţească în captivitate...

O importantă scurgere de metan, descoperită pentru prima dată sub straturile de gheaţă din Antarctica

O importantă scurgere de metan, descoperită pentru prima dată sub straturile de gheaţă din Antarctica
Cercetătorii au descoperit pentru prima dată sub straturile de gheaţă din Antarctica o importantă scurgere de metan. Scugerea poate schimba modelul climatic al regiunii. Pentru prima dată, sub straturile de...

Studiu: Riscul de complicaţii în cazul bolnavilor de COVID-19 creşte proporţional cu greutatea

Studiu: Riscul de complicaţii în cazul bolnavilor de COVID-19 creşte proporţional cu greutatea
Persoanele obeze sau supraponderale prezintă un risc mai mare de a avea complicaţii sau de a muri din cauza Covid-19, spun specialiştii britanici după ce au examinat o mare parte din cazurile de până...

UE ar putea autoriza anul acesta primul vaccin anti-Covid-19 - Bloomberg

UE ar putea autoriza anul acesta primul vaccin anti-Covid-19 - Bloomberg
Autorităţile de reglementare europene ar putea aproba anul acesta primul vaccin contra Covid-19, în contextul rezultatelor promiţătoare anunţate de mai multe companii farmaceutice, anunţă un oficial din cadrul...

Un vaccin anti-Covid-19, dezvoltat de Universitatea Oxford, pare a da rezultate în testele preliminare

Un vaccin anti-Covid-19, dezvoltat de Universitatea Oxford, pare a da rezultate în testele preliminare
Un vaccin anticoronavirus dezvoltat de Universitatea britanică Oxford activează sistemul imunitar şi pare a fi sigur, deşi generează unele efecte adverse, arată rezultatele testelor clinice preliminare, potrivit...
Serviciul de email marketing furnizat de