x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Manhattanhenge, un Stonehenge de America

Manhattanhenge, un Stonehenge de America

de Mediafax    |    13 Iul 2011   •   11:48

Orasul New York va fi luminat, astazi, de un crepuscul deosebit, in timpul caruia razele Soarelui, perfect aliniate cu strazile din metropola pe axa est-vest, "vor imbratisa' asfaltul si fatadele zgarie-norilor, informeaza AFP. Acest fenomen, care a inceput inca de ieri, se produce de patru ori pe an in Manhattan si a fost supranumit "Manhattanhenge', dupa numele sitului megalitic Stonehenge din sudul Marii Britanii. In timpul solstitiului de vara si al celui de iarna, Soarele traverseaza cercurile de piatra urmand un anumit ax central, iar acest fapt i-a determinat pe istorici sa creada ca Stonehenge era utilizat ca un calendar solar sau ca loc de desfasurare a unor ritualuri pagane.

In Manhattan (New York), fenomenul are loc inainte si dupa solstitii, in momentul in care Soarele "imbratiseaza' in acelasi mod toate cladirile construite pe axa est-vest. "Manhattanhenge este, poate, un fenomen care se produce doar intr-un singur oras din lume', considera astrofizicianul Neil DeGrasse Tyson, de la Muzeul de Istorie Naturala Americana, care solicita brevetarea acestui fenomen. "In adolescenta, am vizitat complexul Stonehenge din comitatul Salisbury din Marea Britanie si am inceput sa fac cercetari despre toate aliniamentele de pietre construite pe insulele britanice. In acest sens, am fost sensibilizat in legatura cu extraordinarul impact pe care il au aliniamentele terestre cu Soarele asupra unei culturi sau asupra unor civilizatii', a adaugat Tyson. El a adaugat: "Toate orasele ale caror strazi sunt perpendiculare pot cunoaste astfel de crepuscule in timpul carora Soarele se alinieaza perfect cu traseul strazilor. Insa, daca priviti cu atentie detaliile, foarte putine orase din lume sunt cu adevarat potrivite pentru asa ceva'.

Cea mai buna pozitie pentru a putea admira acest fenomen este sa te plasezi cat mai la est de Manhattan. Pentru aceastaaocazie, Muzeul de Istorie Naturala din New York le-a propus vizitatorilor o vizita speciala la Planetariul Hayden.

×