Una dintre misiunile cele mai ambitioase ale omenirii in cursa pentru cucerirea spatiului se apropie de apogeu. Sonda spatiala Voyager 1 a calatorit 35 de ani pana la granita sistemului nostru solar, pe care, potrivit cercetatorilor francezi, a traversat-o deja. "S-a inregistrat o scadere a densitatii particulelor incarcate din heliosfera (marginile sistemului nostru solar n.n.) si apoi, la inceputul lunii iulie, o stabilizare a acestor valori. Aceste lucruri nu arata decat ca sonda se pregateste sa faca trecerea din galaxia noastra in spatiul interstelar", a explicat Rosine Lallement, astronom la Observatorul din Paris, intr-un interviu acordat recent publicatiei Le Figaro.
Programul Voyager a fost lansat in 1977 de NASA, cu scopul final de a studia spatiul interstelar. Din program fac parte doua sonde fara echipaj uman: Voyager 1 si Voyager 2, ambele trimise in acelasi timp in spatiu, pe acelasi itinerar pana intr-un anumit punct. In acest punct, ele s-au despartit, luand drumuri total opuse, misiunea amandurora fiind trecerea frontierelor sistemului nostru solar. Acestea nu au fost primele sonde trimise sa exploreze Universul. In 1972, tot NASA a lansat sondele Pioneer 10 si Pioneer 11, fara echipaj la bord. La initiativa jurnalistului Eric Burgess, la bordul celor doi "Pionieri" s-au aflat mesaje ale pamantenilor catre o eventuala civilizatie extraterestra. "Cartile de vizita" au constat in doua placute din metal pe care au fost incrustate doua siluete umanoide – un barbat si o femeie in nud , precum si detalii legate de zborul sondelor. Spre deosebire de "surorile" lor mai mici, sondele Pioneer au pierdut legatura cu Terra in 1995 si, respectiv, 2003.
La bordul Voyager 1 si Voyager 2 se afla cate un disc placat cu aur. Pe acest suport exista inregistrari audio – inclusiv muzica pamanteana (de la Mozart la Beatles), dar si scancetul nou-nascutilor, sunetul balenelor si al valurilor, codul Morse etc.; imagini cu anatomia omului si cu regnul vegetal si animal; fotografii cu oameni din mai multe colturi ale Planetei; schite ale istoriei umanitatii; mesaje de salut in 55 de limbi terestre, intre care si romana ("Salutari tuturor!"); precum si doua discursuri – unul al presedintelui SUA de la acea vreme, Jimmy Carter, si celalalt al secretarului general ONU din acea perioada, Kurt Waldheim. Lista intreaga a continutului unui astfel de disc o puteti gasi la adresa http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/goldenrec.html.
In prezent, datele trimise de Voyager 1 arata ca sonda se afla la circa 17,8 de miliarde de kilometri de Terra, cele ale lui Voyager 2 spun ca ea se afla la 15 miliarde de kilometri departare. Nimeni nu stie daca mesajele purtate de cele doua sonde vor ajunge vreodata in mainile unor populatii extraterestre, dupa cum nimeni nu stie daca omenirea s-o mai intalni vreodata cu cei doi "Voiajori"...