x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Metamorfoze robotice

Metamorfoze robotice

de Delia Zahareanu    |    03 Aug 2007   •   00:00
Metamorfoze robotice

Versatil, extrem de precis, cu o capacitate de a simula diferite tipuri de mers, de la insecte pănă la mamifere, robotul japonez Halluc II aduce soluţii pentru aglomeraţiile de trafic.



Halluc II are opt picioare şi poate mima la fel de bine căţăratul unui găndac, mersul unei feline la rasul ierbii in savană, poate să işi lungească membrele, poate merge pe rotile şi este cel mai nou prototip funcţional de robot al japonezilor.


Pe pista de prezentare a Institutului Tehnologic Chiba din Tokyo, cu carcasa intunecată şi lucioasă strălucind printre fulgerele lansate de blitzurile aparatelor foto, strecurăndu-se conform comenzilor pe care un om de ştiinţă instalat in faţa unui centru de comandă i le dă, Halluc II execută abil şi cu o precizie uimitoare diferite tipuri de mişcări, folosindu-şi simultan cele opt picioare cu care l-au inzestrat creatorii săi, cercetătorii niponi de la Centrul Tehnologic pentru Robotica Viitorului (Furo). Aceştia şi-au prezentat recent ultimul prototip de robot, al cărui design, asigurat de faimoasa companie Shunji Yamanaka & Leading Edge Design, s-a inspirat direct din morfologia găndacilor. Halluc II, după cum a fost numită bizara maşinărie, are abilitatea de a mima şi de a executa paşi şi poziţii extrem de dificile, de la mersul de păndă al prădătorilor savanei africane pănă la căţărările unei insecte, precum şi schimbări de poziţie datorate extremei flexibilităţi conferite de articulaţiile care il pot face să alunece pe roţi sau să schimbe unghiul "călcănd" pe pivoţii special prevăzuţi in acest sens.


SCOPUL. Privindu-l pe Halluc executănd impecabil toate comenzile rostite cu voce tare de cercetătorul care il ghidează de la computerul-mamă, nu poţi să nu te intrebi care este rostul acestei maşinării sofisticate, ce căntăreşte 20 de kilograme, se mişcă in funcţie de textura terenului, cerinţele unei situaţii şi se poate ajusta aproape instantaneu unor ritmuri total opuse de mers. "Găndacul" creat de cercetării de la Furo are un scop extrem de practic, după cum comentează site-ul specializat Tech. Tehnologiile folosite in construcţia lui Halluc II vizează, de exemplu, găsirea unor soluţii practice pentru descongestionarea traficului sau a ambuteiajelor provocate de parcările nereuşite. Pentru că sistemul folosit pentru membrele robotului-găndac este adaptabil in cazul roţilor de automobile, n-ar trebui să ne surprindă prea tare ca peste căţiva ani să vedem o maşină care işi ridică şasiul pe membre care ţăşnesc acolo unde ar trebui să fie roţile, sau că banalele roţi să aibă capacitatea de a se plia pentru a evita coliziunea cu alte autovehicule. Mai mult, principiile pe care se bazează mobilitatea lui Halluc II sunt aplicabile fără probleme pentru roboţi din cadrul programelor spaţiale de cercetare. Căt despre formă, designerii au optat pentru forma insectoidă, deoarece cercetările vieţii insectelor au pus in evidenţă excelenta adaptabilitate a acestora la medii şi condiţii extrem de variate.



LEGILE ROBOTICII
"Unu: un robot nu poate face rău unui om sau, prin lipsa acţiunii, să permită vătămarea unui om. Doi: un robot trebuie să se supună ordinelor date de oameni, cu excepţia cazurilor cănd acestea ar fi in contradicţie cu prima lege. Trei: un robot trebuie să-şi protejeze propria existenţă atăta vreme căt aceasta nu intră in conflict cu prima şi a doua lege."
Isaac Asimov

EveR-1

Tările puternic industrializate ale Asiei de Sud-Est au dezvoltat o adevărată fascinaţie pentru robotică. Deşi Japonia asigură dominaţia incontestabilă in acest domeniu, Coreea de Sud nu se lasă mai prejos, cercetării din această ţără prezentănd lumii anul trecut un robot cu infăţisarea unei femei, denumit de altfel "ginoid", in contrast cu termenul "android". Maşinăria, denumită EveR-1, este capabilă să facă conversaţie in timp ce te fixează cu privirea (camere video instalate la nivelul ochilor), să se aplece, să işi mişte membrele şi să simuleze o gamă variată de emoţii la nivelul feţei.


Origini

Deşi civilizaţia contemporană nu se mai poate lipsi de roboţi, ei intrănd deja in cotidian, fie cu infăţişări umanoide, sau cu aparenţa unor găndaci stranii, cum este cazul lui Halluc II, ideea unor entităţi programate să servească necesităţilor umane este străveche. Deja in mitologia greacă, zeul Hefaistos işi crea servitori mecanici sau mese deplasabile pentru a-l servi.

×
Subiecte în articol: zoom halluc