Astronomii şi-au început anul 2008 descoperind cea mai tânără planetă aflată încă în formare, gravitând în jurul stelei-mamă, TW Hydrae. Micuţa stelei se află la 180 de milioane de ani-lumină distanţă de Pământ şi, în conformitate cu calculele efectuate de cercetători, procesul de apariţie a început cu mai puţin de 10 milioane de ani în urmă, relatează cotidianul britanic The Times.
Astronomii şi-au început anul 2008 descoperind cea mai tânără planetă aflată încă în formare, gravitând în jurul stelei-mamă, TW Hydrae. Micuţa stelei se află la 180 de milioane de ani-lumină distanţă de Pământ şi, în conformitate cu calculele efectuate de cercetători, procesul de apariţie a început cu mai puţin de 10 milioane de ani în urmă, relatează cotidianul britanic The Times.
Deşi aflată încă în stadiul de “faşă”, planeta are o masă de 3.115 ori mai mare decât a Pământului şi a fost clasificată în categoria gigantelor, fiind de 8,9 ori mai mare decât campioana la categoria grea a sistemului nostru solar, Jupiter. Steaua în jurul căreia gravitează noua planetă în formare este şi ea extrem de tânără, astronomii estimând că a apărut acum 8-10 milioane de ani. Planeta mezină se află la 5,8 milioane de kilometri distanţă de soarele său, iar rotaţia sa completă pe orbita din jurul stelei, adică “anul” său, este de doar 3,56 de zile. Măsurătorile, efectuate de o echipă de cercetători de la Institutul Max Plank pentru Astronomie, au dus la ipoteza conform căreia planeta nu este singura care se formează din discul protoplanetar care înconjoară steaua din constelaţia Hydra, alte corpuri cereşti putând fi în proces de formare în această zonă. (D.Z.)
Premieră în studiul luminii emanate de un corp ceresc din afara sistemului nostru solar
Pentru prima oară, astronomii au reuşit să detecteze şi să monitorizeze lumina reflectată împrăştiată în atmosfera unei exoplanete, anunţă site-ul specializat ScienceAGoGo. Planeta studiată se învârte în jurul stelei pitice HD189733 din constelaţia Vulpecula, care se află la o distanţă de 60 de ani-lumină de Pământ. Exoplaneta, denumită HD189733b, se află atât de aproape de steaua pe care o înconjoară, încât atmosfera sa se extinde din cauza căldurii. Folosind tehnici asemănătoare celei folosite la filtrele ochelarilor de soare, cu ajutorul unui telescop KVA de 60 de centimetri, o echipă de cercetători, condusă de profesorul Svetlana Berdyugina de la Institutul de Astronomie din Zürich, a reuşit să extragă lumină polarizată care intensifică lumina reflectată pe o exoplanetă. Ca rezultat, cercetătorii au putut presupune mărimea atmosferei, au stabilit orbita planetei şi au observat că apogeul de polarizare are loc în momentul în care jumătate de planetă este iluminată. Exoplaneta a fost asemănată cu un Jupiter fierbinte. (A.Z.)
Corot, la un an în spaţiu
Telescopul Corot, aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), îşi serbează primul an în spaţiul cosmic, relatează Science Daily. Telescopul observă peste 12.000 de corpuri cereşti simultan, având o precizie a măsurătorilor extrem de mare. Punctul forte al lui Corot este că observaţiile sale sunt făcute pe termen lung, el putând să petreacă şi 150 de zile adunând date precise despre un anumit fenomen sau proces cosmic. Telescopul este specializat în măsurarea variaţiilor în lumina emisă de stele cu o acurateţe până la a milionimea parte.
Lansarea lui Columbus amânată
Administraţia spaţială americană a decis amânarea mult aşteptatei lansări în orbită spre Staţia Spaţială Internaţională a modulului-laborator Columbus, construit de Agenţia Spaţială Europeană, relatează Associated Press. Oficialii de la NASA au anunţat că cel mai probabil naveta Atlantis îşi va lua zborul spre orbita terestră la sfârşitul lui ianuarie, poate chiar începutul lui februarie. Probleme legate de unul dintre conectori au făcut imposibil OK-ul de zbor pentru lansarea programată în decembrie anul trecut. Termenul avansat pentru lansare, sub rezervele amânării, este cel de 24 decembrie.
Expoziţie despre Cosmos
Cele mai frumoase instantanee fotografice ale corpurilor cereşti din sistemul nostru solar vor constitui o expoziţie organizată de Smithsonian Institution Traveling Exhibition Service în martie 2008 la Muzeul Monmouth din Lincroft, New Jersey, în Statele Unite ale Americii. Imaginile au fost obţinute în ultimii 40 de ani, din misiunile NASA şi ESA, şi au fost procesate de artistul Michael Benson, relatează AFP. 35 de exponate vor delecta amatorii de imagini spectaculoase ale spaţiului cosmic începând de la 9 martie.
Surprize cosmice
Stelele pitice albe sunt mai mult decât nişte corpuri stelare inerte, anunţă ScienceAGoGo. Cercetători americani şi japonezi au observat, folosind Observatorul cu raze X Suzaku, că steaua pitică AE Aquarii emite pulsaţii de raze X de înaltă energie. “Vedem acelaşi comportament ca al pulsarului din Crab Nebula, numai că-l vedem într-o stea pitică albă”, a declarat Koji Mukai, specialist NASA. Câmpurile magnetice foarte puternice le dau energia de a emite raze cosmice.