x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Minunea din Retezat

Minunea din Retezat

de Anca Aldea    |    22 Apr 2009   •   00:00
Minunea din Retezat
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR/AGERPRES

Parcul Naţional Retezat sau, aşa cum spun localnicii, tărâmul fermecat cu ochi albaştri din România are şanse reale pentru a fi ales în topul Celor şapte noi minuni naturale ale lumii, pe care fundaţia New7Wonders din Elveţia l-a înfiinţat pentru a conştientiza omenirea cu privire la frumuseţile naturale intacte (care nu au fost create sau alterate de activităţile umane, n.r.) şi la importanţa pe care mediul înconjurător îl are în viaţa noastră şi a Planetei.





Oameni din lumea-ntreagă au ajutat Parcul Naţional Retezat să intre în faza a doua a campaniei "Cele şapte noi minuni ale lumii". Este un colţ de rai, o lume de poveste, un univers viu al lacurilor, al piscurilor semeţe, al genţianelor şi smârdanului, al caprelor negre, al lupului, al marmotelor şi al urşilor. Parcul Naţional Retezat deţine peisaje remarcabile, habitate diverse şi un grad înalt al biodi¬ver¬si¬tăţii, arii extinse cu păduri virgine şi semivirgine.

Competiţie dură
Dintre cele 430 de situri naturale nominalizate, în prima fază - a calificării naţionale, din 224 de ţări au rămas, pentru stagiul următor - al nominalizărilor, 261 de locaţii din 222 de ţări. Toţi celor interesaţi să-şi promoveze frumuseţile naturale beneficiază de mai multe modalităţi de votare: printr-un forumlar postat pe site-ul Fundaţiei (http://www.new7wonders.com/classic/en/index/), pe Facebook (www.n7w.com/facebook), pe Twitter (http://twitter.com/New7Wonders) sau la numărul de telefon +41 77 312 4041 (non-stop).

Faza a doua - a nominalizărilor - se încheie la 7 iulie, urmând ca în faza a treia - finală - dintre cei 77 de nominalizaţi să fie aleşi 21 de finalişti. Toţi cei 21 de finalişti, aleşi de o comisie de experţi ai fundaţiei, conduşi de profesorul Frederico Mayor, fost director general al UNESCO, vor fi supuşi votului public în următorii doi ani. Astfel că în 2011, vom cunoaşte Cele şapte noi minuni ale lumii, între care, sperăm, se va afla şi Parcul Naţional Retezat. Mai ales că, aşa cum susţine website-ul http://retezat.ro/, în acest colţ de rai intervenţia omului este cel mai puţin simţită decât în orice alt loc natural din România.



Situat în judeţul Hunedoara, Parcul Naţional Retezat a fost înfiinţat în 1935 şi are o suprafaţă de 380 de kilometri pătraţi. Aici trăiesc 1.190 de specii de plante (reprezentând o treime din totalul speciilor de plante din România), 90 de specii de plante endemice şi 185 de specii de păsări. În plus, Retezatul se poate lăuda cu 80 de "ochi albaştri" - ochi de lacuri şi tăuri, inclusiv cel mai întins (Bucura) şi cel mai adânc (Zănoaga) lac glaciar din România. Să nu uităm de cele peste 20 de vârfuri mai înalte de două mii de metri şi nici de straniul fenomen în care relieful glaciar "convieţuieşte" cu cel calcaros. Multe dintre poveştile care circulă însă astăzi amintesc de frumosul Retezat, casa flăcăilor viteji, zmeilor înaripaţi (pterozauri) şi a dinozaurilor pitici.



Trambulină... turistică
Parcul Naţional Retezat, care deţine Diploma pentru Arii Protejate, primită de la Consiliul Europei, se află pe locul al 17-lea în clasamentul Celor şapte minuni naturale ale lumii, în Grupa E, destinată pădurilor, parcurilor naţionale şi rezervaţiilor naturale. "Retezatul are nevoie de grija noastră permanentă ca să rămână o zonă curată şi sălbatică, neafectată de intervenţia distructivă a omului. Deviza vizitatorilor Retezatului ar trebui să fie <>", spune Zoran Acimov, directorul Parcului Naţional Retezat. Pe drept cuvânt, această locaţie merită vizitată şi respectată, iar publicitatea gratuită care i se face prin intermediul campaniei Cele şapte noi minuni naturale ale lumii clasează România printre ţările cu potenţial turistic demn de invidiat. Putem să atragem "atenţia lumii asupra faptului că suntem o destinaţie turistică nu numai ca ţara lui Dracula sau a lui Ceauşescu, ci mai ales ca un loc care mai are bogăţii pe care alţii le-au pierdut cu mult timp în urmă: păduri naturale, urşi, lupi, râşi, păsări rare... Ştiţi ca în Anglia nu mai sunt lupi din anul 1700, iar vrăbiile sunt văzute mai rar decât acvilele în România? Având atâtea de arătat, putem să trecem mai uşor peste criza economică obţinând venituri din turism. În al doilea rând, sperăm ca autorităţile din România să acorde o mai mare atenţie ariilor protejate din ţară şi să le sprijine atât prin măsuri legislative, cât şi financiar", scrie, pe site-ul http://retezat.ro, directorul Parcului.



Administraţia Parcului Naţional Retezat îi îndeamnă pe români să ia în serios campania Cele şapte minuni ale lumii şi să voteze: "Cei care nu au acces la internet pot vota Retezatul prin telefon, apelând numărul 0041 77 312 4041. După mesajul de întâmpinare, urmează un ton şi apoi trebuie introdus codul de trei cifre 541 alocat Parcului Naţional Retezat. Votul devine valid doar după mesajul de confirmare al robotului telefonic. Organizatorii competiţiei spun că, în cazul în care paşii sunt urmaţi întocmai, convorbirea nu durează mai mult de un minut. Aceasta va fi taxată la tariful normal perceput de companiile de telefonie pentru o convorbire cu Elveţia, ţara unde Fundaţia New7Wonders are sediul central. Votul on-line rămâne şi el valabil".
În 2007, când Fundaţia New7Wonders a lansat concursul Cele 7 minuni ale lumii construite de om, "câştigătorii şi participanţii" la acest eveniment "au înregistrat nivele record de creştere a beneficiilor provenite din turism, în unele cazuri veniturile crescând cu 70%", a declarat, anul trecut, Nadja Rahal, un responsabil al fundaţiei sus-amintite. "O asemenea creştere economică nu este de neglijat şi ar putea scoate zona Retezatului şi Valea Jiului din sărăcie", spunea, în urmă cu două luni, Gabriel Păun, fost coordonator Greenpeace al campaniei pentru protejarea peisajului forestier din Retezat.

Ceremonie mondială caută oraş-gazdă
Potrivit unui comunicat transmis recent redacţiilor, Fundaţia New7Wonders face apel la oamenii din lumea-ntreagă să voteze în această a doua etapă a competiţiei. Campania promovată, care se va încheia în 2011 cu ceremonia anului, "încurajează democraţia directă şi le oferă oamenilor posibilitatea de a vota pentru un oraş deja înscris în concursul Cele şapte noi minuni ale lumii sau de alege un alt oraş" care să fie gazda marelui eveniment de peste doi ani. Până în prezent, pe lista metropolelor demne să găzduiască impresionanta ceremonie se află Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), Barcelona (Spania), Beirut (Liban), Cape Town (Africa de Sud), Doha (Qatar), Dublin (Irlanda), Geneva (Elveţia), Hanoi (Vietnam), Montreal (Canada), Istanbul (Turcia), Kuala Lumpur (Malayezia), Las Vegas (SUA), Lima (Peru), Macao (China), Manila (Filipine), Monterrey (Mexic), Montevideo (Uruguay), Puerto Rico, Quebec (Canada), Rio de Janeiro (Brazilia), St. Petersburg (Rusia), Santiago (Chile), Seul (Coreea de Sud), Beijing (China), Singapore, Sofia (Bulgaria), Sydney (Australia), Taipei (Taiwan), Tokyo (Japonia) şi Varşovia (Polonia).

×