Serviciile secrete au interceptat, în urmă cu 47 de ani, ultimele cuvinte ale cosmonautului sovietic Vladimir Komarov, mort în aprilie 1967, la bordul capsulei spaţiale Soyuz 1. Acest episod dramatic este descris în volumul „Starman, The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin” („Omul stelelor, adevărul din spatele legendei lui Iuri Gagarin”), care urmează să fie publicat luna viitoare, în SUA. Conform înregistrărilor făcute de serviciile americane, în ultimele sale clipe de viaţă, cosmonautul a ţipat de furie şi i-a înjurat pe toţi şefii lui, acuzându-i că l-au trimis în cosmos într-o navă spaţială „peticită”, care nu avea cum să-l aducă în viaţă înapoi pe Terra.
De fapt, se pare că el a ştiut, încă de la început, că va pleca într-o misiune sinucigaşă, din care nu avea cum să se întoarcă viu. Conform unor martori invocaţi în carte, sovieticii planificaseră de mult timp să lanseze Soyuz 1 cu Vladimir Komarov la bord. Apoi, un al doilea vehicul spaţial, cu doi cosmonauţi, ar fi urmat să decoleze în următoarea zi. Cele două capsule urmau să se întâlnească şi să se conecteze pe orbită, iar Komarov trebuia să treacă dintr-unul în celălalt şi să coboare apoi pe Terra împreună cu colegii lui. Inspecţia tehnică a capsulei Soyuz 1 a arătat însă că acesta avea 203 probleme structurale, dar nimeni nu a îndrăznit să-i vorbească lui Brejnev despre aceste erori tehnice: oamenii se temeau să nu fie retrogradaţi, concediaţi sau deportaţi în Siberia, cu atât mai mult cu cât această misiune urma să fie un triumf al URSS, menit să marcheze 50 de ani de la Revoluţia comunistă.
La revenirea pe Terra, nava lui Komarov s-a izbit de sol cu forţa unui meteorit. Capsula a fost aplatizată, iar proiectilele amortizoare de la baza ei au explodat la impact. Tot ceea ce a mai rămas din cosmonaut a fost un os al călcâiului, descoperit printre rămăşiţele carbonizate ale capsulei. Resturile metalice au fost puse într-un sicriu şi înmormântate cu onoruri militare. Komarov a fost declarat erou al URSS.