Astronomii au facut o descoperire epocala, observatorul spatial Herschel, apartinand Agentiei Spatiale Europene detectand molecule de oxigen intr-o regiune populata de stele in formare, aflata in Nebuloasa Orion, la aproximativ 1.500 de ani lumina de Pamant.
Atomii individuali de oxigen (asa zisul oxigen atomic) reprezinta o prezenta comuna in spatiu, mai ales in jurul stelelor masive, insa oxigenul molecular, format din doi atomi de oxigen legati si care constituie aproximativ 20 la suta din aerul pe care il respiram, nu fusese inca depistat de astronomi.
'Oxigenul gazos a fost descoperit inca din 1770, dar ne-a luat mai mult de 240 de ani pentru a spune in cele din urma cu certitudine ca aceasta molecula foarte simpla exista in spatiu', a declarat Paul Goldsmith, unul dintre cercetatorii implicati in aceasta descoperire, conform site-lui space.com.
Goldsmith a sugerat ca oxigenul este de fapt inchis in particule de gheata, fiind depistat dupa ce aceasta s-a topit: ' Acest lucru explica felul in care oxigen a putut sta ascuns. Oxigenul este al treilea cel mai comun element din Univers, iar prezenta sa ar trebui sa fie raspandita si in spatiu, insa este evident ca Universul detine inca multe secrete.'