x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă "MOLECULELE PLĂCERII" au fost descifrate. Dependenţa de droguri, durerile cronice şi depresia ar putea fi blocate

"MOLECULELE PLĂCERII" au fost descifrate. Dependenţa de droguri, durerile cronice şi depresia ar putea fi blocate

23 Mar 2012   •   13:16
"MOLECULELE PLĂCERII" au fost descifrate. Dependenţa de droguri, durerile cronice şi depresia ar putea fi blocate

Medicamente care sa poata bloca durerile cronice, depresia sau dependenta de droguri ar putea aparea in curand, dupa ce o echipa de cercetatori de la Universitatea North Carolina, din SUA, a descifrat structura receptorilor opioizi (moleculele placerii) din creier.

Structura atomica tridimensionala a receptorilor opioizi, responsabili cu perceptia durerii sau a starii de bine a fost descifrata, ceea ce inseamna ca blocandu-se sau stimulandu-se acesti receptori, va fi posibil ca durerea sau starea de bine sa fie blocate sau stimulate.

Potrivit cercetatorilor, descifrarea acestei structuri va duce la accelerarea dezvoltarii medicamentelor care pot usura anxietatea sau depresia, precum si a tratamentelor in ceea ce priveste durerile cronice si a dependentei de droguri.

"Odata ce aceasta structura a fost descifrata, este mai usor pentru noi sa producem medicamente care sa tinteasca exact acesti receptori", a declarat profesorul Bryan Roth, conducatorul cercetarii.

Exista patru tipuri de receptori opioizi a caror functie nu a fost complet inteleasa pana de curand.

Profesorul Roth a cercetat in special receptorul opioid "kappa", cel care provoaca reactia psihotropa atunci cand este consumat drogul halucinogen Salvinorin A, derivat din planta Salvia divinorum.

Alt receptor studiat este "mu", cel care controleaza senzatiile de placere si alinare a durerii. Acest receptor este stimulat de substante precum morfina, codeina sau heroina.

Studile pe animale au demonstrat ca blocandu-se actiunea receptorilor "kappa" si "mu", poate fi tratata dependenta de substante si alina diverse tipuri de dureri.

×
Subiecte în articol: receptori opioizi