x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă "Băiatul de aur" mumificat, un adolescent mort acum 2.300 de ani în Egipt, acoperit cu 49 de amulete prețioase

"Băiatul de aur" mumificat, un adolescent mort acum 2.300 de ani în Egipt, acoperit cu 49 de amulete prețioase

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2023   •   22:50
"Băiatul de aur" mumificat, un adolescent mort acum 2.300 de ani în Egipt, acoperit cu 49 de amulete prețioase
Sursa foto: The Egyptian Museum

"Băiat de aur" mumificat a fost găsit acoperit cu 49 de amulete prețioase. Cercetătorii i-au „dezvelit” digital rămășițele.

Când un adolescent a murit acum 2.300 de ani în Egipt, a fost mumificat și împodobit cu 49 de amulete protectoare și o mască de aur pentru a-l ghida în viața de apoi.

Cercetătorii au descoperit amuletele așezate pe și în interiorul corpului "băiatului de aur" mumificat atunci când cu ajutorul unor tomografii computerizate menite să „dezvelească” digital rămășițele, fără a le deranja.

Rămășițele au fost descoperite pentru prima dată în 1916 într-un cimitir numit Nag el-Hassay, folosit între aproximativ 332 î.Hr. și 30 î.Hr. în sudul Egiptului. Mii de corpuri conservate, multe dintre ele aflate încă în sicriele lor originale, au fost scoase în Egipt în secolul al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea înainte de a fi mutate la Muzeul Egiptean din Cairo.

La fel ca multe altele, mumia a rămas neexaminată în momentul descoperirii și a fost mutată în subsolul muzeului.

Deși cercetătorii sunt interesați să afle mai multe despre sănătatea oamenilor din antichitate, precum și despre riturile de moarte și credințele vechilor egipteni, dezvelirea rămășițelor mumificate este un proces distructiv. În ultimii ani, cercetătorii au folosit tomografiile computerizate pentru a privi sub învelișuri, lăsând corpurile complet intacte.

Rămășițele „băiatului de aur” au fost depozitate în două sicrie suprapuse. Sicriul exterior era simplu și inscripționat cu litere grecești, în timp ce sarcofagul interior din lemn avea modele. Când cercetătorii au scanat mumia, au observat 49 de amulete cu 21 de modele diferite, inclusiv o limbă de aur plasată în interiorul gurii și un scarabeu cu inimă de aur situat în piept, despre care egiptenii antici credeau că ar putea ajuta la trecerea în viața de apoi.

Tânărul, despre care se crede că ar fi avut între 14 și 15 ani, purta, de asemenea, o mască aurită pe cap, încrustată cu pietre și un înveliș protector numit cartonnage pe trunchi.

Toate organele îi fuseseră îndepărtate, cu excepția inimii, iar creierul îi fusese înlocuit cu rășină.

Vechii egipteni credeau că după moarte îi așteaptă o altă viață, dar pentru a ajunge în viața de apoi era nevoie de o călătorie „periculoasă”. Imbalsamatorii aveau grijă să pregătească trupurile pentru această trecere, iar băiatul de aur era bine echipat pentru călătorie, potrivit unui studiu publicat marți în revista Frontiers in Medicine.

În picioare îi fuseseră puse sandale albe, în timp ce trupul îi era împodobit cu ferigi.

Deși cauza morții nu este clară, tomografiile au arătat că băiatul avea o înălțime de 128 de centimetri și o față ovală, nas mic și bărbie îngustă.

Identitatea sa rămâne necunoscută, dar igiena dentară bună, calitatea mumificării și amuletele sugerează că avea un statut socio-economic ridicat, potrivit studiului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×