Cercetătorii de la NASA au descoperit prima planetă de dimensiunile Pământului, pe care ar putea exista viaţă.
Astronomul Thomas Barclay, de la Centrul de Cercetări Ames, al NASA, din California, a descoperit această planetă, pe care oamenii de ştiinţă au numit-o, deocamdată, "M1-dwarf (pitic, n.r.)". Noua planetă, prima de dimensiunile Pământului se află în aşa-numita zonă "Goldilocks", a planetelor pe care se crede că ar putea exista viaţă, o regiune în jurul unui astru ce emite suficientă energie, lumină şi temperatură pentru formarea apei lichide la suprafaţă.
Descoperirea a fost făcută cu ajutorul datelor colectate de telescopul spaţial Kepler. Folosind imaginile culese de telescopul spaţial, Barclay susţine că a descoperit un nou sistem stelar în care se află cinci planete ce gravitează în jurul unei stele-"pitic" M1(dwarf,n.r.), scrie Daily Mail.
Stelele-"pitic" de tip M sunt aştri mai mici şi mai întunecaţi decât
Soarele Pământului, astfel încât nu se pot vedea cu ochiul liber, a mai explicat cercetătorul american. Cunoscute şi ca "piticii roşii", aceste stele formează aproximativ 70% dintre stelele galaxiei şi variază în dimensiune. Prin comparaţie, Soarele Pământului mai este numit "Piticul G", iar acest tip de "pitici" formează numai 5% din stelele Universului.
Planeta "M1-dwarf, cea mai îndepărtată din sistemul de cinci sateliţi
descoperit de Barclay, ar fi, potrivit calculelor ştiinţifice, de 1,1 ori ca dimensiune, comparativ cu Pământul.
Descoperirea noii planete din seria celor cu potenţial de a susţine viaţa face parte dintr-o cercetare a NASA lansată în 2009, cu acest scop. Anul trecut, telescopul Kepler descoperea un sistem planetar cu o "zonă locuibilă" populată de planete asemănătoare Pământului. Sistemul planetar supranumit Kepler-62 are cinci planete: 62b, 62c,62d, 62e şi 62f. Aceasta din urmă este mai mare decât Pământul de 1,4 ori, în timp ce 62e este de 1,6 ori mai mare. Despre aceste două planete se crede că ar fi stâncoase sau constituite în cea mai mare parte din gheaţă.
Telescopul spaţial Kepler a identificat până în prezent aproximativ 3.000 de planete în afara sistemului nostriu solar, între care o cincime ar fi planete "super-Pământ", între 1,25 până la de două ori mai mari decât Pământul.