Roverul Curiosity, aflat de sapte saptamani pe suprafata planetei Marte, a descoperit dovezi potrivit carora pe Planeta Rosie au existat ape curgatoare, anunta NASA.
Robotul a trimis pe Pamant imagini care demonstreaza acest lucru. Fotografiile arata conglomerate de pietris si nisip, iar cercetatorii spun ca marimea si forma pietrelor arata clar faptul ca acestea au fost transportate si erodate de apa.
"Este prima oara ca vedem pe Marte pietris transportat de apa", a spus William Dietrich de la Universitatea California.
Marimea si formele pietrelor sunt indicii pentru viteza si distanta pe care curgea paraul, mai spun oamenii de stiinta.
"Plecand de la dimensiunea pietricelelor, putem deduce ca apa curgea cam cu 0,91 m/sec', la o adancime de circa 1 m. Forma rotunjita a unora arata ca au fost transportate pe distante lungi, iar 'marimea lor confirma faptul ca nu au fost transportate de vant, ci de un flux de apa", afirma Rebecca Williams de la Planetary Science Institute din Tucson (Arizona), membra a echipei stiintifice a misiunii Curiosity.
Oamenii de stiinta cred ca respectiva retea de ape curgatoare ar fi fost activa in urma cu milioane de ani.
Curiosity este prima misiune de astrobiologie lansata de NASA, fiind de asemenea si cel mai sofisticat si mai performant laborator stiintific robotizat trimis vreodata de pamanteni pe o alta planeta.