x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă TitanAir, hidroavionul amfibie cu care NASA va explora Luna lui Saturn

TitanAir, hidroavionul amfibie cu care NASA va explora Luna lui Saturn

de Andreea Tiron    |    14 Ian 2023   •   14:20
TitanAir, hidroavionul amfibie cu care NASA va explora Luna lui Saturn
Sursa foto: Hepta

Ideile experimentale care sună a SF tocmai au primit  finanțare de la NASA. Un astfel de concept este și aeronavă autonomă „lake landing” numit TitanAir, concepută pentru a trece peste lacurile de metan lichid ale lunii înghețate Titan a lui Saturn.

Un vehicul care arată ca o barcă zburătoare, propusă ca modalitate de a explora una dintre lunile lui Saturn, a fost dezvăluită de agenția spațială americană NASA. Proiectul TitanAir imaginat de omul de știință Quinn Morley este un vehicul autonom capabil să zboare în atmosfera lui Titan și să navigheze pe lacurile sale formate din metan lichid. Morley prevede zboruri zilnice pentru TitanAir, deoarece trece fără probleme de la ambarcațiune la aeronave. Sonda ar colecta probe din atmosfera complexă a lui Titan și va analiza probe lichide. Lacurile uleioase groase ale Titanului ar putea prezenta o problemă pe care Morley își propune să o depășească folosind o căptușeală gonflabilă cu aripi. El spune că ar putea „oferi rezistență și atenua problemele de formare a nămolului”. TitanAir este una dintre ideile de viitor de explorare spațială dezvăluite de NASA prin programul său Inovative Advanced Concepts.

Programul NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) a explorat câteva concepte cu adevărat incredibile de-a lungul anilor, de la radiotelescoape gigantice de pe partea îndepărtată a Lunii până la „prăștii orbitale” care urmăresc obiecte interstelare.

Silver Surfer

Conceptul TitanAir este conceput nu numai pentru a naviga pe lacurile lichide criogenice de metan și etan ale Titan, ci și pentru a colecta probe plutind la suprafață ca o barcă.

Sonda spațială Cassini-Huygens de la NASA a detectat pentru prima dată lacurile suspectate de pe cea mai mare lună a lui Saturn în 2006. Imaginile luate de nava spațială arată corpuri imense de hidrocarburi lichide, sugerând că Luna deține mult mai mult petrol și gaze sub această formă decât o face Pământul.

Ambarcațiunea amfibie ar trebui să facă față unor condiții extrem de neospitaliere. Temperaturile pot scădea până la -290 de grade Fahrenheit pe Titan.

NASA a luat în considerare mai multe concepte pentru a explora suprafața Titanului de-a lungul anilor, inclusiv un submarin robot care poate fi scufundat complet în lacurile înghețate ale Lunii.

×
Subiecte în articol: TitanAir nasa saturn titan