x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Nebuloasa planetară NGC 2022, observată de telescopul Hubble

Nebuloasa planetară NGC 2022, observată de telescopul Hubble

20 Aug 2019   •   17:11
Nebuloasa planetară NGC 2022, observată de telescopul Hubble
Sursa foto: ESA/Hubble & NASA, R. Wade

Deşi pare mai degrabă o entitate observată printr-un microscop şi nu prin telescop, acest obiect denumit NGC 2022 nu este cu siguranţă o algă sau un microorganism. În schimb, este o bulă de gaze emisă în spaţiu de o stea muribundă, conform NASA.

Steaua este vizibilă în centrul bulei, strălucirea ei răzbind prin norii de gaze care au făcut parte până la un moment dat din masa respectivei stele.

Atunci când stele din aceeaşi categorie ca Soarele îmbătrânesc şi ajung spre sfârşitul vieţii stelare, îşi extind foarte mult volumul şi capătă o strălucire roşiatică. Apoi aceste aşa-numite stele gigantice roşii încep să-şi piardă straturile exterioare de gaz în spaţiu. Aceste stele îşi pot pierde astfel peste jumătate din masă, formând în jurul lor un cocon de gaz. În acelaşi timp, nucleul stelei se micşorează şi devine din ce în ce mai fierbinte, emiţând radiaţii ultraviolete care provoacă strălucirea coconului de gaz format în jur. 

Denumirea aleasă pentru un astfel de obiect comic este cea de nebuloasă planetară, deşi nu are nimic de-a face cu planetele. Numele derivă de la forma rotundă, similară unei planete, pe care astfel de stele o aveau când erau observate în trecut, cu telescoapele mai primitive.

Steaua NGC 2022 este localizată în constelaţia Orion.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: telescopul hubble