x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă News

News

de Radu Popa    |    11 Apr 2008   •   00:00

Cer­ce­tătorii Universităţii Evreieşti din Ieru­salim au demonstrat că, în cazul oamenilor, reacţiile unor neuroni izolaţi le permit să distingă diferen­ţele mici între frecvenţele sunetelor mai bine decât animalele

SOMNAMBULISM. Specialiştii îi sfătuiesc pe somnambuli să urmeze riguros programul de somn, pentru a evita “deplasările” nocturne, potrivit unui studiu efectuat de specialiştii Universităţii din Montreal. Boala, care afectează peste 4% dintre persoanele adulte, poate provoca stări de confuzie sau accese de amnezie celor care nu se adaptează unui orar strict de somn. Cercetătorii An­t­o­nio Zadra, Mathieu Pilon şi Jacques Montplaisir au efectuat, între august 2003 şi martie 2007, un studiu asupra a 40 de persoane suspectate a suferi de somnambulism. Zandra a declarat că experimentul a re­levat faptul că lipsa de somn poate provoca somnambulism în cazul persoanelor predispu­se la o asemnea afecţiune. Cerce­tă­torul le-a recomandat acestora să res­pecte ora la care merg la culcare şi să evite lipsa îndelungată de somn.

 

AUZ ASCUŢIT. Pot oamenii perce­pe zgomotele mai bine decât anima­­lele? Se ştie că o serie de vietăţi care trăiesc pe pământ sau în apă pot recepţiona sunete cu frecvenţe înalte sau joase pe care fiinţele uma­ne nu le depistează. Dar, cer­ce­tătorii Universităţii Evreieşti din Ieru­salim au demonstrat că, în cazul oamenilor, reacţiile unor neuroni izolaţi le permit să distingă diferen­ţele mici între frecvenţele sunetelor mai bine decât animalele. Cerce­tă­torii au apelat la metoda de înregistrare a activităţii neuronilor izolaţi situaţi la nivelul cortexului auditiv, în timp ce subiecţii erau supuşi unor stimuli sonori. Cortexul auditiv de­ţi­ne rolul principal în percepţia su­ne­telor la nivel cerebral.

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă