x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Nu sunt o pungă de plastic

Nu sunt o pungă de plastic

de Monica Davidescu    |    13 Mar 2008   •   00:00

La Londra, poşeta verii 2007 a fost fără nici o îndoială “I’m not a plastic bag”. O banală geantă din cârpă pe care londonezele au etalat-o cu toată eleganţa în renumitele piaţete, la shopping sau în faimoasele autobuze de culoarea pătlăgelei.

La Londra, poşeta verii 2007 a fost fără nici o îndoială “I’m not a plastic bag”. O banală geantă din cârpă pe care londonezele au etalat-o cu toată eleganţa în renumitele piaţete, la shopping sau în faimoasele autobuze de culoarea pătlăgelei. 

 

“I’m not a plastic bag” (trad. “Nu sunt o pun­gă de plastic”) a fost regina genţilor şi se pare că va domina şi vara lui 2008. Nu doar pentru aspect sau nonconformism, ci pentru mesajul său. Londra, oraşul cu cele mai mul­te suflete pe metru pătrat din Europa, a declarat război banalei pungi de plastic. O luptă în care am intrat şi eu, înarmată cu… n-o să vă vină să cre­deţi – alte pungi de plastic şi unele mai de clasă, din pânză. Vorba aia, pasărea pe limba ei piere.

 

BĂTĂLIA! De vreo două săptămâni tot refuz să mi se ofere, în magazine, urâcioasa pungă. Aşa că port mereu la mine o sacoşă din pânză – de la un brand mare – să fie mai fancy. La casă sunt mereu înarmată cu fraza: “Mulţu­mesc, dar nu doresc o sacoşă”. Şi uite aşa arunc tacticos cumpărăturile în minunata mea geantă. La capitolul reciclare am trecut saco­şe­le aflate în sertatul din bucătărie. Îndes o pungă în buzunar şi pornesc spre magazinul din colţ. Mi s-a întâmplat de două ori să nu-mi încapă cumpărăturile în geanta-”minune” şi a trebuit, cu toată vina, să accept punga din plastic.

Cea mai bună veste auzită recent a fost că un renumit brand, M&S, a început să-şi taxeze clienţii pentru pungile din plastic. În Marea Britanie se aşteaptă o reglementare guvernamentală, care obligă comercianţii să nu mai ofere gratuit pungile. De aproape un an, lanţurile de retail au introdus la vânzare sacoşe pentru cumpărături. Măsura a început să prindă, şi tot mai mulţi britanici îşi etalează sacoşele din rafie, sac sau pânză.

 

PLANETA. Cercetări recente arată că pentru descompunerea unei sacoşe din plastic sunt necesari 1.000 de ani. Deşeurile din plastic sunt periculoase pentru mediul înconjurător şi pentru că cele mai multe ajung în mări şi oceane. Momentan, 200 de specii marine se află în pericol de dispariţie. Aproximativ 100.000 de animale marine şi păsări mor anual din cauza poluării cu astfel de deşeuri. China a anunţat deja că, de la 1 iunie, va interzi­ce oferirea pungilor din plastic de către lanţurile de magazine. Autorităţile de la Beijing au luat totodată măsura de a opri producţia sacoşelor din material din plastic fin. În ţări ca Germania, Irlanda şi Suedia, renumitele pungi nu mai sunt oferite gratis de câţiva ani. Franţa a rămas singurul stat unde comercianţii oferă clienţilor, sacoşe din plastic biodegradabil. În Anglia, plasticul biodegradabil a devenit din ce în ce mai căutat, fiind folosit pentru mai multe categorii de pungi cu diferite întrebuinţări.

×
Subiecte în articol: plastic eco