x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Nucleul Căii Lactee: gust de zmeură, miros de rom

Nucleul Căii Lactee: gust de zmeură, miros de rom

de Anca Aldea    |    22 Apr 2009   •   00:00
Nucleul Căii Lactee: gust de zmeură, miros de rom

Astronomii reuniţi la Universitatea britanică din Hertfordshire, în cadrul "Săptămânii Europene a Astronomiei şi Ştiinţei Spaţiale", au aflat că centrul Căii Lactee are gust de zmeură şi miros de rom.



pecialiştii au descoperit în nucleul galaxiei noastre, într-un nor de praf şi gaze uriaş, urme ale unui lichid denumit formiat de etil, care se obţine din acid formic şi etanol în prezenţa clorurii de calciu. Experţii au ajuns la această concluzie analizând datele furnizate de radiotelescopul IRAM (situat în Spania), în principal analizând radiaţiile electromagnetice emise de o regiune densă şi fierbinte care înconjoară o stea care a luat naştere recent, în regiunea norului uriaş de praf şi gaze, scrie The Guardian. "Radiaţiile stelei sunt absorbite de molecule care plutesc în jurul norului de gaz şi ulterior sunt retransmise, la diferite grade de energie şi în directă dependenţă de tipul de moleculă", scrie semnatarul articolului din The Guardian, citându-i pe cercetători.

Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea lor este deosebit de importantă în măsura în care aminoacizii pot indica posibilitatea existenţei sau apariţiei vieţii pe alte planete. "Formiatul de etil generează într-adevăr gustul de zmeură, dar este nevoie de multe alte molecule pentru a obţine zmeură spaţială", a declarat astronomul Arnaud Belloche de la Institutul Max Planck din Bonn.

4828-89718-calealactee_nasacopy.jpg

"Până în prezent, am descoperit 50 de tipuri de molecule, dintre care două sunt întâlnite pentru prima dată în praful stelar", a adăugat Belloche. Pe lângă formiatul de etil, astronomii au identificat, în norul de gaze, şi urme de propil cianid, o substanţă letală. Autorii studiului - Arnaud Belloche şi Robin Garrod de la Universitatea Cornell din New York - spun că cele două molecule identificate în centrul Căii Lactee reprezintă cea mai mare descoperire făcută vreodată în spaţiu. Pentru a ajunge la această performanţă, au fost analizate aproximativ 2.000 de semnale distincte emise de norul de praf (dintr-un total de 4.000 de semnale înregistrate până în prezent).

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic