Potrivit cercetatorilor britanici, exista o legatura intre numarul prietenilor pe care o persoana si-i face pe Facebook si dimensiunile anumitor regiuni cerebrale. Pe de alta parte, numarul 'prietenilor virtuali' depinde si de numarul prietenilor din viata reala a individului respectiv. Pana in prezent, insa, nu s-a putut stabili cu certitudine daca un numar mai mare de prieteni pe Facebook poate determina marirea regiunilor cerebrale respective.
Speculatii. Reteaua sociala Facebook, creata pe Internet, destinata stabilirii si pastrarii legaturilor 'online' dintre diferite persoane, are peste 800 de milioane de utilizatori in intreaga lume. Dar, exista anumite discrepante. In timp ce unii au doar cativa prieteni virtuali, altii au peste 1.000. Desi specialistii au concluzionat ca retelele sociale au o influenta majora asupra utilizatorior Internetului, ei nu au putut descifra intru totul impactul acestuia asupra creierului uman. Exista, insa, si persoane cu idei preconcepute, potrivit carora Internetul ar avea o influenta nefasta
Legåturå. Cercetatorul Geraint Rees, de la Universitatea din Londra, si colaboratorii sai au efectuat un studiu asupra unui esantion alcatuit din 125 de studenti, utilizatori activi ai Facebook. Creierul acestora a fost analizat si comparat cu cel al prietenilor subiectilor, atat cei virtuali, cat si cei din viata reala. Ulterior, experimentul a fost repetat in cazul unui grup mai mic de studenti, 40 de persoane, utilizatori ai Facebookului. Oamenii de stiinta au putut constata existenta unei puternice legaturi intre numarul prietenilor pe Facebook si cantitatea de materie cenusie (tesutul cerebral in care specialistii presupun ca se desfasoara procesele psihice) existenta in anumite regiuni ale creierului. Una dintre zonele respective este Amygdala, asociata mecanismelor memoriei si reactiilor emotionale. Unele analize supimentare au demostrat ca exista mai multa materie cenusie in zona respectiva in cazul persoanelor cu mai multi prieteni in viata reala. Studiile au relevat ca un fenomen asemanator se petrece si in cazul indivizilor care apeleaza la Facebook pentru a lega prietenii.
Modificåri. Dimensiunile altor trei regiuni – sulcusul temporal drept superior, gyrusul temporal drept mijlociu si cortexul drept entorinal – depind de numarul de prieteni 'online', dar nu si de cei din realitate. Sulcusul temporal drept superior are rolul de a percepe schimbarea pozitiei unui obiect din punct de vedere biologic. Afectiuni structurale ale acestei regiuni au fost depistate la copiii cu autism. Cortexul entorinal este implicat in memorare si deplasare, inclusiv navigarea in cadrul retelelor sociale. Gyrusul temporal este implicat in reactiile determinate de privirile atente atintite de alte persoane asupra subiectului si in activitatile cu carater social desfasurate de acesta. Specialistii intentioneaza sa stabileasca daca structurile mentionate pot suferi schimbari in timp. Raspunsul la aceasta intrebare i-ar putea lamuri pe oamenii de stiinta daca Internetul poate aduce modificari creierului uman.