x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Numărul de prieteni pe Facebook depinde de structura creierului

Numărul de prieteni pe Facebook depinde de structura creierului

de Radu Popa    |    03 Noi 2011   •   21:00
Numărul de prieteni pe Facebook depinde de structura creierului

Potrivit cercetatorilor britanici, exista o legatura intre numarul prietenilor pe care o persoana si-i face pe Facebook si dimensiunile anumitor regiuni cerebrale. Pe de alta parte, numarul 'prietenilor virtuali' depinde si de numarul prietenilor din viata reala a individului respectiv. Pana in prezent, insa, nu s-a putut stabili cu certitudine daca un numar mai mare de prieteni pe Facebook poate determina marirea regiunilor cerebrale respective.

Speculatii. Reteaua sociala Facebook, creata pe Internet, destinata stabilirii si pastrarii legaturilor 'online' dintre diferite per­soane, are peste 800 de mili­oane de utilizatori in intreaga lu­me. Dar, exista anumite discrepante. In timp ce unii au doar cativa prieteni virtuali, altii au peste 1.000. Desi specialistii au concluzionat ca retelele sociale au o influenta majora asupra utilizatorior Internetului, ei nu au putut descifra intru totul impactul acestuia asupra creierului uman. Exista, insa, si persoane cu idei preconcepute, potrivit carora Internetul ar avea o influenta nefasta

Legåturå. Cercetatorul Ge­raint Rees, de la Universitatea din Londra, si colaboratorii sai au efectuat un studiu asupra unui esantion alcatuit din 125 de studenti, utilizatori activi ai Facebook. Creierul acestora a fost ana­lizat si comparat cu cel al prietenilor subiectilor, atat cei virtuali, cat si cei din viata reala. Ulterior, expe­rimentul a fost repetat in cazul unui grup mai mic de studenti, 40 de persoane, utilizatori ai Facebookului. Oamenii de stiinta au putut constata existenta unei puternice legaturi intre numarul prietenilor pe Facebook si cantitatea de materie cenusie (tesutul cerebral in care specialistii presupun ca se desfasoara procesele psihice) existenta in anumite regiuni ale creierului. Una dintre zonele respective este Amygdala, asociata mecanismelor memoriei si reactiilor emotionale. Unele analize supimentare au demostrat ca exista mai multa ma­te­rie cenusie in zona respectiva in cazul persoanelor cu mai multi prieteni in viata reala. Studiile au relevat ca un fenomen asemanator se petrece si in cazul indivizilor care apeleaza la Facebook pentru a lega prietenii.

Modificåri. Dimensiunile altor trei regiuni – sulcusul temporal drept superior, gyrusul temporal drept mijlociu si cortexul drept entorinal – depind de numarul de prieteni 'online', dar nu si de cei din realitate. Sulcusul temporal drept superior are rolul de a percepe schimbarea pozitiei unui obiect din punct de vedere biologic. Afectiuni structurale ale acestei regiuni au fost depistate la co­piii cu autism. Cortexul entorinal este implicat in memorare si deplasare, inclusiv na­vigarea in cadrul retelelor sociale. Gyrusul temporal este implicat in re­ac­tiile determinate de privirile atente atintite de alte persoane asupra subiectului si in activitatile cu carater social desfasurate de acesta. Specialistii in­ten­ti­o­neaza sa stabileasca daca structurile mentionate pot suferi schimbari in timp. Raspunsul la aceasta intrebare i-ar putea lamuri pe oamenii de stiinta daca Internetul poate aduce modificari creierului uman.

×
Subiecte în articol: stiinta