x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O bacterie primitivă poate produce combustibil pentru rachetele spaţiale

O bacterie primitivă poate produce combustibil pentru rachetele spaţiale

03 Oct 2011   •   11:52
O bacterie primitivă poate produce combustibil pentru rachetele spaţiale

Savantii olandezi au descifrat felul in care o bacterie primitiva poate sa genereze un cockteil de proteine capabile sa produca pe cale naturala o substanta folosita drept carburant de rachetele spatiale.

In urma cu cativa ani, bacteria Kuenenia stuttgartiensis i-a uimit pe cercetatorii care au descoperit ca putea sa transforme amoniul, un poluant intalnit in apa, in azot gazos, fara a recurge la oxigen.

Acest tip de bacterii, denumite "annamox", ar putea produce intre 30% si 50% din azotul atmosferei terestre si ii intereseaza foarte mult pe oceanologi, climatologi si specialistii in tratarea apelor uzate, anunta AFP, citata de Mediafax. Acestia din urma le folosesc, de altfel, in statiile de epurare.

"Nu a fost usor sa reusim. A trebuit sa folosim un numar mare de metode noi si experimentale. Insa am reusit sa izolam amestecul de proteine responsabile cu producerea de hidrazina, un amestec ce avea o minunata culoare rosie", a spus Mike Jetten, microbiolog la Universitatea Radboud din Nimegue (Olanda).

"La inceput, nu am reusit sa producem hidrazina. A trebuit sa adaugam o proteina suplimentara, care capteaza carburantul, insa acum totul functioneaza", a adaugat acelasi cercetator, a carui descoperire a fost publicata, duminica, in revista Nature.

"NASA voia sa afle cum am putea produce carburant pentru rachete pe baza compusilor azotati, care se gasesc in cantitati mari in urina, de exemplu. Din pacate, ei sunt produsi in volume mici, insuficiente pentru a trimite o racheta pe Marte", a adaugat Mike Jetten.

Hidrazina este folosita si in pilele de combustie concepute de constructorul japonez de automobile Daihatsu, o tehnica ce are avantajul de a nu necesita metale rare si scumpe, precum platina.

×