x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O rachetă abandonată s-ar fi prăbușit pe partea nevăzută a Lunii

O rachetă abandonată s-ar fi prăbușit pe partea nevăzută a Lunii

04 Mar 2022   •   17:50
O rachetă abandonată s-ar fi prăbușit pe partea nevăzută a Lunii

O rachetă abandonată s-ar fi prăbușit pe partea nevăzută a Lunii, spun oamenii de știință. Impactul ar fi trebuit să aibă loc la ora 12.25 GMT, scrie bbc.

Aceasta are o greutate de 3 tone și este urmărită de mai mulți ani. Nu se știe exact cine a construit racheta, dacă aparține companiei SpaceX a lui Elon Musk sau este a Chinei, însă aceasta din urmă neagă. 

Efectele impactului asupra Lunii ar fi trebui să fie minore, aceasta făcând, în mod normal, un crater în solul Lunii și provocând o coloană de prafă. 

Oamenii de știință așteaptă o confirmare în următoarele zile sau săptămâni.

Racheta a fost observată de pe pământ pentru prima oară în martie 2015 de NASA. 

La 6 săptămâni după ce a fost văzută pentru prima dată racheta, Peter Birtwhistle, în vârstă de 63 de ani, privea cerul în căutarea asteroizilor din grădina sa din Newbury, în sudul Angliei. Telescopul său a detectat un mic punct de lumină care se deplasa pe cer. Calculele au sugerat că era o parte a unei rachete, a declarat el pentru BBC News.

Acesta a trimis înregistrările către astronomul și cercetătorul de date Bill Gray, de pe coasta de est a SUA.

Vestea că o piesă abandonată a uneia dintre misiunile spațiale ale miliardarului Elon Musk ar urma să lovească Luna a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

Dar identificarea unor astfel de obiecte este greoaie și necesită calcule amănunțite, ceea ce face incertă apartenența rachetei, fiind  atribuită și Chinei.

Deșeuri spațiale

Ea intră în categoria "gunoi spațial" și a fost aruncată din misiuni sau sateliți fără suficient combustibil sau energie pentru a se întoarce pe Pământ. Unele astfel de resturi se află deasupra pământului iar altele zboară prin spațiu la mii de kilometri distanță. 

Agenția Spațială Europeană estimează că în prezent există 36.500 de deșeuri spațiale mai mari de 10 cm.

Niciun program spațial nu urmărește în mod oficial deșeurile spațiale aflate la mare depărtare. Monitorizarea spațiului este costisitoare, iar riscurile pentru oameni sunt reduse.

Așadar, acest lucru revine unor grupuri restrânse de astronomi voluntari care își petrec timpul liber făcând calcule și estimând orbitele. Aceștia lansează e-mailuri și alerte, cerând oricui se află în cea mai bună poziție de pe planetă să observe un obiect din spațiu.

 

×
Subiecte în articol: racheta luna deseuri spatiale elon musk China