V-ati intrebat vreodata cum reusesc unii oamenii sa se integreze de minune intr-un spatiu strain? Calitatea unora de a fi extrovertiti nu ii ajuta in mod deosebit sa se poata simti bine intr-un loc in care nu au mai fost niciodata, sustin cercetatorii. Doi antropologi americani – dr. Louise Rasmussen si Winston Sieck – au sustinut o demonstratie in acest sens, in cadrul conferintei anuale a Societatii de Antropologie Aplicata. Cei doi experti au aratat ca unii oameni, pe care specialistii ii numesc cameleoni, folosesc strategii mentale complexe pentru a se integra in anumite medii noi. Aceasta categorie face fata cu brio la schimbarile culturale si invata extrem de usor si de eficient sa se integreze intr-o societate. “De exemplu, numerosi oameni sunt de parere ca e nevoie sa vorbesti fluent o limba ca sa intelegi cultura tarii sau regiunii respective. Acest lucru nu este neaparat gresit. Dar pentru petrecerea unor perioade scurte de timp intr-o tara straina este suficient – si practic – sa inveti doar cateva lucruri (...) pe care le vei folosi ulterior in cunoasterea altora', a explicat dr. Rasmussen, in fata unui public numeros.
Oamenii-cameleoni nu se incadreaza intr-un anumit tip de personalitate. Ei nu sunt neaparat extrovertiti. Sunt doar oameni cu o oarecare sete de cunoastere. Curiozitatea lor nu respecta un anumit tipar. Pe acesti oameni ii pot interesa doar aspecte legate de arta unei regiuni, de istorie sau de religie. Altii ar putea pleca la drum cu un bogaj de informatii despre tehnologia dezvoltata intr-o regiune sau despre sporturile preferate ale locuitorilor din acea zona. Fiecare isi formeaza propria strategie mentala, in functie de interesul personal.
Studiul celor doi antropologi a fost publicat in revista Military Review cu scopul de a-i invata pe militarii americani cum sa gestioneze anumite situatii de criza, dupa ce sunt detasati in anumite zone fierbinti ale Globului.