În urmă cu 100 de ani nimeni nu ştia ce sînt vitaminele. În urmă cu 70 de ani, canadianul Evan V. Shute şi colegii săi au început să trateze pacienţii suferinzi de diverse boli cardiovasculare cu vitamina E, iar astăzi, majoritatea cardiologilor este încă surprinsă de eficienţa acestui component. În urmă cu cîteva decenii, nimeni nu ştia cum carotenoidele (aproximativ 600 la număr) ne pot ajuta să fim sănătoşi.
În urmă cu 100 de ani nimeni nu ştia ce sînt vitaminele. În urmă cu 70 de ani, canadianul Evan V. Shute şi colegii săi au început să trateze pacienţii suferinzi de diverse boli cardiovasculare cu vitamina E, iar astăzi, majoritatea cardiologilor este încă surprinsă de eficienţa acestui component. În urmă cu cîteva decenii, nimeni nu ştia cum carotenoidele (aproximativ 600 la număr) ne pot ajuta să fim sănătoşi. De-atunci am aflat însă că betacarotenul (precursor al vitaminei A) este un pigment esenţial vederii şi că alfacarotenul, licopenul şi luteina sînt unii dintre cei mai importanţi nutrienţi care nu trebuie să lipsească din dieta omului. Secolul trecut ne-a oferit şansa descoperirii majorităţii vitaminelor pe care le cunoaştem astăzi: B1 (descoperită de Kazimierz Funk, în 1912), C (A. Hoist şi T. Froelich, 1912), A (Elmer V. McCollum şi M. Davis, 1912-1914), B (Elmer V. McCollum, 1915-1916), D (Edward Mellanby, 1922), E (Herbert Evans şi Katherine Bishop, 1922), B2 (D.T. Smith şi E.G. Hendrick, 1926), B9 (Lucy Wills, 1933), B6 (Paul Gyrogy, 1934), B3 (Conrad Elvehjem, 1937), coenzima Q10 (Frederick Cane, 1957).
VITAMINA C LUPTĂ CONTRA CANCERULUI
Injecţiile cu doze mari de vitamina C ar putea reduce mărimea şi încetini evoluţia tumorilor canceroase cu cel puţin 50%, se arată într-un studiu realizat pe cobai în SUA. Potrivit AFP, efectele anticancer ale acidului ascorbic (vitamina C) au fost atribuite formării de apă oxigenată (peroxid de hidrogen) în fluidul care înconjoară tumorile. Cobaii care sufereau de cancer la creier, ovarian sau pancreatic cu evoluţie rapidă au fost injectaţi cu doze mari de vitamina C (patru grame pe kilogram). Autorii studiului au demonstrat că dozele mari de vitamina C reduc cu 75% celulele canceroase, lăsînd intacte ţesuturile sănătoase.
MAI MULTE PILULE, MAI PUŢINE DISCUŢII
În societatea noastră consumatoristă, psihiatrii şi la psihoterapeuţii riscă să rămînă fără pacienţi. Cercetătorii americani arată că vizitele pacienţilor la aceşti specialişti a scăzut de la 44% în anii 1996-1997 la 29% în anii 2004-2005. Doctorul Ramin Mojtabai de la instituţia sus-amintită spune că pacienţii sînt interesaţi să discute despre starea lor de sănătate cu psihiatrii sau psihoterapeuţii. Dar aceşti medici sînt mai prost plătiţi pentru o şedinţă de discuţii de 45 de minute decît pentru un termen de 15 minute în care pun diagnosticul şi scriu reţeta pacienţilor.
INFARCTUL HOLLYWOODIAN
Scenele din filme în care actorii mimează că un infarct, prăbuşindu-se în agonie după ce se plîng de dureri în piept, induc oamenii obişnuiţi în eroare, pentru că aceştia sînt tentaţi să ignore propriile simptome de accident cardiovascular, scrie publicaţia This is London, citată de Mediafax. Potrivit unui sondaj la care au participat 2.000 de respondenţi, patru din zece britanici îşi riscă viaţa pentru că iau în considerare "sfaturile" pe care le aud în filme. Studiul arată totodată că 20% dintre oameni nu cunosc simptomele unui infarct. În realitate, bărbaţii simt cel mai adesea o durere în piept, ca o bandă, iar femeile prezintă mai degrabă dificultăţi de respiraţie şi dureri ca la indigestie.
FRUCTOZA DEVINE GRĂSIME ÎN TIMP RECORD
Dacă vă doriţi o talie de viespe, nu înlocuiţi zahărul obişnuit cu fructoza! Cercetătorii de la Centrul medical din cadrul Universităţii de Sud-Vest a Texasului (UTSW) spun că organismul uman transformă zahărul din fructe în grăsime mult mai repede decît o fac celelalte zaharuri. "Studiul nostru relevă, pentru prima dată, viteza surprinzătoare cu care are loc această transformare din fructoză în grăsimi", spune Elizabeth Parks, specialist în nutriţia umană la UTSW. Această descoperire loveşte direct în companiile din industria alimentaţiei, cu precădere în cele care folosesc ca îndulcitor, siropul de porumb, care conţine o cantitate importantă de fructoză. În urmă cu trei ani, cercetători americani au descoperit că fructoza produce senzaţie de foame.
FACTORI CARE AJUTĂ LA CREŞTEREA PĂRULUI
Oamenii de ştiinţă au reuşit să facă încă un pas în descifrarea sistemului complex de semnale chimice care ajută la creşterea părului. Cercetătorii de la Universităţile Stanford, Harvard, Osaka şi Şcoala de Medicină din Washington au observat în timpul unor teste efectuate pe şoareci existenţa unei molecule – laminină 511, care trimite un semnal la celule, declanşînd o reacţie în lanţ, prin care cresc foliculii (formaţiuni anatomice de dimensiuni reduse, în formă de săculeţ – n.r.) firelor de păr. Cercetătorii se aventurează, probabil, atunci cînd declară că această moleculă ar putea ajuta la dezvoltarea altor organe, ca rinichii, ochii, urechile, nasul, sau chiar ar putea fi folosită ca instrument care să dicteze corpului mecanismele prin care acesta să-şi creeze singur membre superioare şi inferioare.
ÎMBĂTRÎNEŞTI? FII SERIOS!!
Un sondaj de opinie realizat prin telefon pe o sută de americani centenari dezvăluie cîteva secrete care te pot menţine toată viaţa tînăr. Realizatorii sondajului (GfK Roper Public Affairs & Media) au elaborat chiar un top al secretelor împărtăşite de centenari: petrece cît mai multe clipe alături de familie şi de prieteni, găseşte-ţi întotdeauna ocupaţii noi, rîzi cît poţi de mult şi de tare şi gustă glumele celor din jur, nu te îndepărta de credinţă, fă-ţi mereu planuri pentru a doua zi, alegeţi un sport pe care să-l practici sau plimbă-te constant, mănîncă sănătos, fii la curent cu ceea ce se întîmplă în lume!
Citește pe Antena3.ro