Descoperirea de dinţi umani cu o vechime de cel puţin 80.000 de ani într-o peşteră din China ar putea însemna că Homo sapiens a părăsit Africa cu mii de ani mai devreme decât se credea anterior, potrivit unui studiu publicat în revista "Nature", citat de agenţia DPA.
O colecţie de 47 de dinţi examinaţi de cercetătorii de la University College London (UCL) şi Institutul de paleontologie vertebrată şi paleoantropologie din Beijing sugerează printre altele că oamenii moderni au migrat adânc în Asia cu mult înainte de a coloniza Europa.
Dinţii au fost descoperiţi într-un sistem de peşteri de calcar din judeţul Daoxian, provincia Hunan şi au fost găsiţi împreună cu alte rămăşiţe aparţinând unor hiene, urşi panda gigant şi altor specii de animale.
"A fost foarte clar că aparţin lui Homo sapiens ... şi sunt foarte asemănători cu cei ai populaţiilor umane moderne", a declarat Maria Martinon-Torres de la UCL, descriind dinţii după ce i-a vazut prima dată, estimând că au o vechime între 80.000-120.000 de ani.
Vârsta dinţilor nu a putut fi stabilită cu precizie, astfel încât au fost dataţi prin referinţa la depozitele de minerale din peştera în care au fost descoperiţi şi la rămăşiţele animale găsite la faţa locului.
"Ipoteza clasică este că oamenii moderni au părăsit Africa cu numai 50.000 de ani în urmă", a spus specialista într-un interviu pentru website-ul nature.com, adăugând că acum pare că "au plecat mai devreme, răspândindu-se într-adevăr într-o zonă în care credeam că nu erau înainte".
"Studiul nostru arată că întreaga morfologie modernă era prezentă în sudul Chinei cu 30.000-70.000 de ani mai devreme decât în Levant şi Europa", menţionează textul apătut în revista 'Nature'.
Prevalenţa neanderthalienilor în Europa ar fi putut fi un motiv ca Homo sapiens să nu fi reuşit să pătrundă mai departe pe continent.
"Poate că nu au intrat cu adevărat în Europa, deoarece neandertalienii au fost acolo ... şi Europa era astfel un loc prea mic pentru amândoi", a spus Martinon-Torres, citată de DPA.