Scaderea activitatii petelor solare ar putea conduce la o comutare in sens invers a fenomenului de incalzire globala. Ultimele cercetari stiintifice indica faptul ca o asa-zisa intrare in hibernare a astrului solar va fi sinonim cu instalarea unei mini-epoci de gheata, dupa anul 2020, odata cu inceperea unui nou ciclu solar.
Perioada de “hibernare' ar putea dura cativa ani, posibil chiar mai mult de 10-12 ani, conform cercetatorilor de la Observatorul Solar National din SUA. Frank Hill, conducatorul acestui grup spune ca disparitia petelor solare pe perioada unui ciclu solar nu ar fi o premiera, fenomene similare inregistrandu-se pe Terra inainte de secolul al XVIII-lea, cand temperaturile globale au scazut brusc.
Hill si echipa sa isi bazeaza predictia pe cateva modificari majore ale activitatii Soarelui, in special scaderea dramatica a petelor solare. “Regenerarea' acestora s-ar putea produce pe parcursul proximului ciclu solar, iar un alt cercetator, astrofizicianul Richard Altrock a catalogat aceasta perioada drept “o pauza binemeritata pe care Soarele o ia pentru a-si incarca bateriile'.
Ultimul ciclu solar a inceput in 1998, iar in cei 13 ani de observatie a activitatii, cercetatorii au sesizat o stare de calm, intrerupta de cateva fenomene sesizate in 2001, atunci cand cateva explozii si furtuni solare au perturbat activitatea satelitilor, ceea ce a condus la intreruperi temporare ale telecomunicatiilor si alimentarii cu energie electrica in cateva zone de pe Glob.