x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pana face casă bună

Pana face casă bună

de Anca Aldea    |    09 Aug 2008   •   00:00

Un om de ştiinţă filipinez a găsit o întrebuinţare inedită a fulgilor de găină... Profesorul Menandro Acda a creat un amestec pe bază de ciment, care ar putea fi folosit ca material de construcţii.



Un om de ştiinţă filipinez a găsit o întrebuinţare inedită a fulgilor de găină... Profesorul Menandro Acda a creat un amestec pe bază de ciment, care ar putea fi folosit ca material de construcţii.

În laboratorul său din Los Banos, profesorul universitar Menandro Acda a căutat o soluţie împotriva încărcării aerului cu diverşi factori poluatori, proveniţi, în mare măsură, din industrie. "Milioane de tone de pene se obţin în fiecare an din procesarea găinilor, deşeurile rezultate cauzînd probleme deosebit de grave", spune omul de ştiinţă. 

 "CĂRĂMIDA" DIN FULGI. Potrivit unor statistici, industria avicolă produce în fiecare an circa 2,4 milioane de tone de pene în întreg arhipelagul fili­pinez. Începînd din 2007, pentru a preveni poluarea aerului cauzată de arderea penelor, după ce păsările sînt sacrificate, Acda a studiat posibilitatea creării unui amestec pe bază de ciment  şi pene de păsări, care ar putea fi folosit, la costuri reduse, ca material de construcţii. Procedeul de obţinere a acestui compo­zit constă în amestecarea cimentului cu opt pînă la zece saci de pene de găină, pe care Acda le-a adunat de la o companie de procesare a alimentelor, şi o cantitate neprecizată de cheratină (substanţă proteică solidă). Apoi, cu ajutorul unei prese hidraulice, cercetătorul a obţinut plăci cu latura de 25 de centimetri, rezistente în timp la condiţiile de temperatură, dar şi la atacurile termitelor. Insectele – spune profesorul fili­pinez – sînt ţinute la distanţă de chera­tină, dar şi de faptul că penele nu sînt comestibile. Invenţia cercetătorului din Los Banos ar putea fi folosită (deocamdată) la construirea plafoanelor, a lambriurilor şi pentru izolaţii, dar materialul nu este încă suficient de rezistent pentru a fi utilizat la construirea pereţilor sau a stîlpilor de susţinere a clădirilor.  

ÎMBUNĂTĂŢIRI. Dacă amestecul se va dovedi, într-adevăr, eficient, atunci cu siguranţă că populaţia din arhipelagul filipinez va prefera să folosească acest tip de material pentru locuinţele sau, după caz, hambarele lor. După un an de cercetare, profesorul nu vrea să se oprească aici. În prezent, Acda încearcă să optimizeze compusul şi să-i ofere mai multă duritate pentru că un astfel de material de construcţii ar avea cerere pe piaţa asiatică. Pentru studiul efectuat anul trecut, profesorul filipinez a primit, din partea companiei Ford, prin programul de granturi ecologice, o subvenţie substanţială. Preşedintele grupului Ford din Filipine, Rick Baker, a promis că responsabilii companiei vor urmări îndeaproape evoluţia cercetărilor lui Acda şi nu exclud eventualitatea implicării într-un proiect de amploare.

Profesorul Menandro Acda a găsit o modalitate mai puţin obişnuită pentru a lupta cu poluarea aerului. Observînd fumul gros şi aerul înecăcios rezultate din arderea penelor de găină, cercetătorul a reuşit să creeze un amestec pe bază de ciment, care ar putea fi folosit ca material de construcţii

×
Subiecte în articol: special acda