x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Parfumul şi depresia

Parfumul şi depresia

de Radu Popa    |    25 Ian 2008   •   00:00

Concluzia aparţine dr Yehuna Shoenfeld, medic şi cercetător în domeniul afecţiunilor autoimunitare la Universitatea din Tel Aviv, Israel.

Femeile care folosesc zilnic foarte mult parfum suferă de depresie

 

Concluzia aparţine dr Yehuna Shoenfeld, medic şi cercetător în domeniul afecţiunilor autoimunitare la Universitatea din Tel Aviv, Israel. Savantul studiază autoantibioticele, o categorie de substanţe chimice care atacă deseori celulele organismului unor persoane care suferă de afecţiuni autoimunitare, printre care se numără şi boala cunoscută sub numele de “Lu­pus”. Potrivit omului de ştiinţă, recentele cercetări sugerează faptul că fe­meile care suferă de depresie îşi pierd simţul mirosului, compensând acest “accident” prin folosirea unei cantităţi suplimentare de parfum.

 

Rezultate. Shoenfeld şi colegii săi au folosit autoantibioticele pentru a induce depresia în cazul unor femele de şoareci. Cercetătorii au descoperit că substanţele chimice respective au afectat funcţionarea celulelor glandelor olfactive, cu un rol important în sim­ţul mirosului. Este afectată doar funcţia olfactivă, nu şi funcţionarea nasului, provocând subiecţilor pierderi în greutate. Şoarecii sunt consideraţi cele mai bune modele pentru studierea modului în care funcţionează orga­nismul şi creierul uman. Scăderea în greutate se numără printre primele simptome ale instalării depresiei la bolnavii ce suferă de boli autoimunitare. Potrivit lui Shoenfeld, o persoa­nă care nu poate mirosi nu poate mân­ca, deoarece nu “savurează” alimen­tele. Iar, lipsa hranei provoacă scă­derea în greutate. Shoenfeld este, însă, de părere că legătura dintre depresie şi folosirea parfumului în exces de către unele femei nu se limitează doar la pacienţii suferinzi de boli autoimunitare. Depresia are un efect ase­mănător şi în cazul persoanelor care nu au asemenea afecţiuni. Aceasta ar putea explica şi motivul pentru care există şi unii bărbaţi care folosesc cantităţi impresionante de parfum… pentru reprezentanţii sexului “tare”.

 

News

 

Fumatul, învăţat din filme. Cercetătorii americani de la Dartmouth Medical School au elaborat recent un studiu referitor la “sursele de inspiraţie” ale copiilor care învaţă să fumeze la vârste precoce. Savanţii au constatat că vizionarea de către micuţi a unor filme în care protagoniştii fumează îi determină să urmeze exemplul actorilor. Studiul a fost întreprins pe un eşantion de 2.200 de copii, proveniţi de la 26 de şcoli din NewHampshire şi Vermont, cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani. Subiecţii au fost întrebaţi despre conţinutul filmelor vizionate şi felul în care anumite secvenţe ale acestora i-au determinat să se apuce de fumat. 65% dintre copii au răspuns că eroii unor pelicule i-au determinat să le imite comportamentul, 25% au perceput negativ gesturile acestora, iar restul nu s-au arătat impresionaţi în nici un fel de scenele în cauză.

 

Aparatura “wireless” dăunează. Creşterea rapidă a numărului de utilizatori ai aparatelor de comunicare wireless a fost însoţită de importante afecţiuni ale stării de sănătate a acestora. Tulburările respective au apărut în urma unei expuneri prelungite a utilizatorilor la radiaţiile emise de dispozitivele menţionate. Autorităţile americane au solicitat cercetătorilor studii suplimentare pentru descifrarea felului în care reacţionează corpul uman la funcţionarea unor aparate ce folosesc tehnologia amintită. (R.P.)

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă